Mektić razgovarao sa komandantom NATO štaba u Sarajevu Giselle Wilz

Giselle Wilz – Dragan Mektic

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas se u Sarajevu sastao s komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalicom Giselle Wilz, sa kojom je razgovarao o ključnim sigurnosnim izazovima za BiH i regionu te prioritetima buduće saradnje.

Saradnja je u protekom periodu bila veoma intenzivna u oblasti zaštite i spašavanja, posebno kada su u pitanju zajedničke vježbe i obuka pripadnika civilne zaštite. To će se nastaviti kroz dvije vježbe tokom ove i naredne godine, čiji domaćin je BiH i na kojim će predstavnici 25 država provjeravati spremnost zajedničkog djelovanja u slučaju prirodnih nesreća, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar Mektić je informirao brigadnu generalicu Wilz o poduzetim mjerama na prevenciji i borbi protiv terorizma, potvrđujući opredijeljenost BiH za beskompromisno suprotstavljanje ovoj globalnoj prijetnji.

Dodao je da je drugi strateški prioritet borba protiv korupcije te da će uprkos pritiscima, sigurnosne agencije nastaviti još snažnije da se bore protiv ove pošasti.

Wilz je pozitivno ocijenila dosadašnji rad Ministarstva sigurnosti BiH kada je u pitanju unapređenje sigurnosti građana, te ispunjavanje obaveza i saradnja sa EU i NATO.

Izrazila je punu opredijeljenost NATO-a za nastavak zajedničkih aktivnosti i naglasila da Ministarstvo sigurnosti može računati na pomoć i saradnju ove organizacije i u budućnosti.