BiH

bh. more

Hotelijeri zadovoljni: Bosanci i Hercegovci ispunili plaže u Neumu (FOTO)

27/06/2020

Turistički radnici u Neumu svjesni su da je potražnja postala veća nakon posljednjih odluka vladajućih struktura u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na obavezni karantin nakon prelaska granice

Neumske plaže ispunili su turisti koji su uglavnom tokom jutra i sinoć pristigli iz drugih bosanskohercegovačkih gradova. Njihova brojnost u poređenju s prošlogodišnjom u ovo doba godine ipak je značajno manja, ali je zahvaljujući posljednjim odlukama vladajućih struktura u susjednim zemljama, mnogo bolja u odnosu na prije pet ili deset dana ili na što se očekivalo nakon što je nastupila pandemija koronavirusa.

Hotelijeri u Neumu zadovoljni su razvojem situacije tokom ove sedmice. Direktor hotela ”Sunce” Luka Prkačin u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe da je posljednjih dana interesovanje veliko, te da je i buking sve veći.

“Najave su sad dosta dobre i vjerujem da ćemo uspjeti ‘izvući’ ovo srce sezone, te na kraju imati bolje stanje nego što smo se nadali. Imamo i male probleme jer dosad nismo mogli pretpostaviti kakva sezona nas očekuje, pa dosad nismo tražili sezonske radnike. Već sada je vidna potreba za njima i vjerovatno ćemo uspjeti, bez obzira što su se mnogi od njih u ovom vremenu snalazili tražeći druge poslove. Ipak, vjerujem da ćemo zadovoljiti potrebe za radnom snagom u Neumu i zaleđu“, izjavio je Prkačin, napominjući i kako je u hotelu na čijem je čelu svaki krevet bio rezervisan od 15. aprila do kraja oktobra, što je, nažalost, propalo zbog dolaska COVID-a 19.

Turistički radnici u Neumu svjesni su da je potražnja postala veća nakon posljednjih odluka vladajućih struktura u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na obavezni karantin nakon prelaska granice.

“Moramo biti iskreni i priznati da se buking povećao uvođenjem restrikcija u Hrvatskoj. Da li je to opravdano ili ne, u to ne bih ulazio. Vjerovatno će se sve to, makar ako je vjerovati najavama, brzo ukinuti, ali ipak vjerujem da bh. građani neće odustati od dolaska ovdje. Tako bi pomogli i bh. privredu i neumski turizam“, dodaje Prkačin.

U Neumu trenutno ljetuje i Dževad Hasanović iz Lukavca. U jedini bh. grad na moru dolazi svakog ljeta.

“Išao sam ranijih godina i na destinacije u Hrvatsku, ali i ovdje je zaista lijepo. Korona je ove godine učinila svoje, pa smo tu gdje jesmo. Zadovoljni smo. Imamo sve što je potrebno. U prošlosti se ovdje ponekad mogao čuti i arapski, njemački ili kineski jezik, a danas su oko nas Bosanci i Hercegovci. Ima nas više od tri miliona. Ostajemo tu pet dana. Bili smo i prije desetak, a doći ćemo još jednom – za mjesec“, rekao je Hasanović.

Za razliku od Hasanovića, Jasmin Mešinović iz Zenice u Neumu boravi jer nije bilo mogućnosti odlaska u Hrvatsku.

“Iskreno, prošlih godina sam ljetovao u susjedstvu. Ove godine me korona natjerala da dođem u Neum. Dolazio sam i prije 15 godina kao dječak. Lijepo je vratiti se. Poznajem ovaj kraj, a ponuda je danas mnogo bolja nego ranije. Zadovoljan sam. Vidio sam i vozila stranih registarskih oznaka. Ne čudi me to“, izjavio je Mešinović.

Na bh. primorju svake godine boravi i Vedran Purišević iz Vareša.

“Korona nije utjecala na moju odluku. Zadovoljan sam, ovdje se ništa nije promijenilo na gore. Cijene su normalne. Danas sam iskreno očekivao više ljudi, obzirom da je vikend, ali šta je, tu je“, kazao je Purišević.

Turistički radnici u Neumu s obzirom da su u prošlosti u predsezoni i postsezoni 95 posto gostiju bili strani državljani, sve nade ovog puta polažu u bh. državljane. Kažu i kako je sad jedina bojazan eventualna pojava virusa na moru, što bi predstavljalo opasnost za hiljade građana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.