Hrabra djevojčica Ena i pored 22 operacije pomaže djeci oboljeloj od raka (FOTO)

BiH

ena_naslovna

Ena Behlulović ima 13 godina. Rođena je sa koštanim defektom spina bifida – otvorena kičma, a do šeste godine imala je deset operacija u predjelu leđa i glave.

Tek što je njeno zdravstveno stanje počelo napredovati, u sedmoj godini Ena je pretrpila moždani udar i ostala nepokretna. Kreće se pomoću invalidskih kolica.

Hrabra Ena živi s roditeljima i tri mlađe sestre u blizini njemačkog Oberhausena, a do danas je prošla kroz 22 operacije leđa i glave. Ne gubi nadu i ostala je pozitivna.

Kroz sve operacije, Ena je imala samo jedan zahtjev – “Ne dirajte mi kosu!”

Ipak, dolaskom u Sarajevo s roditeljima u posjetu porodici, 13-godišnjakinji je pažnju privukla akcija doniranja kose djeci koja su je izgubila zbog karcinoma.

Odlučila je svoju godinama uzgajanu kosu donirati u dobrotvorne svrhe.

U akciji “Moja kosa, tvoja kosa” koju je organizovalo Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Ena je poklonila kosu djeci u Roditeljskoj kući na Pedijatrijskoj klinici UKCS-a.

Enini roditelji, Adnan i Emina, s tugom se prisjećaju teških trenutaka koje su proživjeli sa svojim prvim djetetom. Ponosni su na svoju kćerku.

“Nije jednostavno, treba puno pažnje, puno ljubavi, to dobro znaju svi roditelji koji su se našli u sličnoj situaciji kao mi,” kaže Enin otac Adnan, 37-godišnji bivši fudbaler koji s porodicom već godinama živi i radi u Njemačkoj.

On i supruga Emina prilikom čestih dolazaka susreli su se s roditeljima koji u Sarajevu i Bosni i Hercegovini prolaze kroz slične životne situacije.

“Dolaskom u Sarajevo, uvidjeli smo da djeca sa sličnim problemima kao naša Ena teže žive, neke osnovne stvari nisu im obezbijeđene, samo kretanje im je otežano u svakodnevnom životu”, ističe Enina majka Emina, i navodi primjer kako je najjednostavniji odlazak u kino u Sarajevu prepreka za djecu u kolicima.

Ipak, Sarajevo rado posjećuju, i priželjkuju svakom djetetu sa invaliditetom vrhunski doktorski tretman i njegu koji su im potrebni.