Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HRS: “Rješenje za Mostar” SDP-a i DF-a je igrokaz

hrvatska-republikanska-stranka-mostar

Gradski odbor Hrvatske republikanske stranke (HRS) Mostar ocijenio je u svom priopćenju kako su stranke “bošnjačke desnice” (SDP i DF) organizirale jučer tiskovnu konferenciju gdje su prezentirale nešto što oni zovu “rješenje za Mostar”, no, kako ističu “tu je najmanje riječi bilo o rješenjima i o realnim problemima grada, a ponajviše o milijardu puta ponovljenim mantrama o ugroženosti, etničkom čišćenju itd”.

Što se tiče “tzv. SDP-ovog i DF-ovog rješenja za Mostar”, to rješenje, kako navode u HRS-u, nije ništa drugo nego dorađeni prijedlog OHR-a od prije dvije godine, a on je “neprovediv i neozbiljan”.

– Neprovedivo jer je nejasna usklađenost s Izbornim zakonom BiH, kao što je nedefinirana jednaka vrijednost glasa na teritoriju cijeloga grada, o čemu se očitovao i Ustavni sud. Neozbiljno je jer tretira stvari poput maksimalnih kvota, pojma dogradonačelnika itd., o kojima se Ustavni sud nije niti očitovao – navode u HRS-u.

U toj stranci ističu da koliko je “ozbiljno i stručno to rješenje za Mostar najbolje pokazuje pozivanje na pogrešan članak Ustava Federacije u preambuli “rješenja”.

– HRS je još prije dvije godine ponudila realno izvedivo i za sve strane podjednako kompromisno prihvatljivo rješenje pitanja izbora u Mostaru, a to je uvođenje pojma kompenzacijskih lista za izbore u gradu Mostaru na način kakav smo definirali u svome dokumentu. To rješenje je u skladu sa zakonom, ne iziskuje izmjene Ustava te bi omogućilo izbor vijećnika u Gradsko vijeće. Gradsko vijeće grada Mostara je mjesto gdje se mora diskutirati o uređenju grada, nikako uredi po Sarajevu i Konjicu – smatraju u HRS-u.