BiH

Šukalo: Bez reforme Poreske uprave RS-a nema ni pravih ekonomskih reformi

03/02/2016

Predsjednik Stranke napredne Srpske (SNS) Adam Šukalo kazao je danas da bez reforme Poreske uprave Republike Srpske (RS) nema ni pravih ekonomskih reformi u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

To je izjavio povodom Zakona o stečajnom postupku RS-a, čiji je značaj istakao ukazavši na činjenicu da dugovanja Poreskoj upravi RS-a trenutno iznose 1,5 milijardi KM, što je iznos jednak godišnjem prihodu u budžetu RS-a.

Podsjetio je da je porezni dug 2010. godine u RS-u iznosio 300 miliona KM, što znači da je u posljednjih pet godina ovaj dug uvećan pet puta.

– Jasno je da stari Zakon o stečaju nije dao odgovore na određena pitanja – istakao je.

Šukalo je na zajedničkoj pres-konferenciji Saveza za promjene (SzP) u Istočnom Sarajevu naglasio da je do spomenutog poreznog duga došlo zbog opće ekonomske situacije, ali i zbog aktivne uloge Poreske uprave RS-a.

– Poreska uprava RS-a nema obavezu da reaguje u slučaju pokretanja procedura, odnosno podnošenja zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka – pojasnio je, dodajući da to porezna uprava može uraditi, ali da se dešavalo rijetko.

Rješenje koje SzP predlaže, a koje su podržali i Unija poslodavaca RS-a i Savez sindikata, jeste ulaganje amandmana kojim će se Poreska uprava RS-a obavezati da odmah, nakon godinu dana od izvršnosti rješenja kojim je utvrđena porezna obaveza, podnese prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, kao i to da stečajni sudija odmah pokrene postupak.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Marinko Božović podsjetio je na jučer održanu Zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, na kojoj su usaglašeni amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u.

Klub Bošnjaka je uputio pet amandmana, od kojih je jedan odbijen, a četiri su usvojena, a svi se odnose na nacionalnu strukturu policijskih službenika u RS-u.

Božović je istakao da ovi amandmani nisu najbolji kada je u pitanju srpski nacionalni interes, jer se spomenuta nacionalna struktura policijskih službenika u RS-u veže za popis stanovništva iz 1991. godine.

Dodao je da je, ako se već trebalo osloniti na određeni popis stanovništva, onda je u samoj formulaciji trebao stajati “posljednji popis stanovništva”, jer, rezultati ovog popisa bit će objavljeni u roku od godinu dana.

– Dok je aktuelna vlast u RS-u optuživala SzP da izdaje nacionalne interese Srba u Sarajevu, oni su to uradili usred Banje Luke – smatra Božović, dodajući da su amandmani prihvaćeni samo zato da bi “Zakon o policiji stupio na snagu što prije i da bi se u RS-u uspostavila policijska država”.

Zaključio je da se aktuelnom ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču “mnogo žurilo te da nije gledao na koje sve ustupke treba da pristane kako ovaj zakon ne bi išao na Ustavni sud”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.