Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska i BiH potpisale ugovor o korištenju voda

BiH

rijeka sava

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomir Jakovina, danas su u Brčkom potpisali ugovor o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom.

Potpisnici su kazali da će ugovor donijeti dobro za stanovnike s obje strane rijeke Save i tako spojiti dvije države.

“Ugovor je važan za stanovnike jedne i druge obale rijeke Save, odnosno za sve sustave vodoopskrbe koji su nekada zajednički građeni a koje presijeca državna granica, ali će u budućnosti biti građeni da budu na korist stanovnicima obje države”, kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“U narednom periodu slijedi mnogo zajedničkog posla. Moramo surađivati, moramo biti dobri susjedi, moramo razmjenjivati informacije, zajedno raditi u slučaju katastrofa”, kazao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske.

Dodao je da će u konačnici najviše koristi od ovih aktivnosit imati sami građani, što i jeste cilj ove vrste međudržavne suradnje.

Ugovorom su regulirani mnogi detalji počev od cijena do načina održavanja sustava kao i prava i obveza država potpisnica.