BiH

Hrvatska: Izvornik Dejtonskog sporazuma čuva u arhivu Ministarstva vanjskih poslova

02/11/2017

Primjerak izvornika Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, poznat kao Dejtonski sporazum, kojim raspolaže Republika Hrvatska, pohranjen je i trajno se čuva u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) u Zagrebu, u Zbirci međunarodnih ugovora Republike Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog vrste i vrijednosti građe, kao i njezine odgovarajuće zaštite, pristup izvorniku Dejtonskog sporazuma je ograničen. Cijeli dokument sastoji se od dokumenata uvezanih u četiri crvene kožne korice, koje se čuvaju u pripadajućoj kartonskoj kutiji.

U dokumentu su originalni potpisi supotpisnika Sporazuma, predstavnika međunarodne zajednice i trojice tadašnjih predsjednika BiH, Hrvatske i SR Jugoslavije: Alije Izetbegovića, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, temeljni tekst Sporazuma i aneksi, potpisan je u Parizu 14. prosinca/decembra 1995, nakon što je prethodno usaglašen i parafiran u američkoj vojnoj bazi u gradu Daytonu u SAD-u. Njime je okončan troipolgodišnji rat u Bosni i Hercegovini i određeno unutarnje uređenje zemlje koje ostalo na snazi do danas.

Republika Hrvatska, kao jedna od država potpisnica i garanter, u posjedu je jednog primjerka izvornika Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini (temeljni tekst, bez aneksa) sastavljen je i potpisan, u izvorniku na bosanskom, hrvatskom, engleskom i srpskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako vjerodostojni.

Aneksi Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini sastavljeni su i potpisani u izvorniku na engleskom jeziku.

Uz odgovarajuće pojašnjenje pravnog interesa, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, kako navode, zainteresiranim strankama može učiniti dostupnim tekst izvornika u digitaliziranom obliku.

U žižu javnosti ovih dana u Bosni i Hercegovini je dospjela polemika o tome da li BiH posjeduje izvornik Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prije dva dana policija u bh. entitetu Republika Srpska, na Palama, pronašla je primjerak za koji u saopćenju tvrdi da je originalni primjerak Dejtonskog sporazuma. Pokrenuta je istraga protiv osobe kod koje je ovaj dokument pronađen.

Narednog dana, izvor Anadolu Agency iz Predsjedništva BiH demantirao je navode o tome da BiH ne posjeduje izvornik Dejtonskog sporazuma, rekavši kako je on pohranjen u sefu u arhivu Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.