Hrvatska novinarka koja je favorizirala zločinca Slobodana Praljka dobila nagradu

BiH

praljak petrovic

Dva novinara će u znak protesta vratiti svoje nagrade Hrvatskom novinarskom društvu nakon što je ono dodijelilo priznanje novinarki koju oni optužuju za favoriziranje ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji je u sudnici izvršio samoubistvo.

U petak je nekoliko novinara i aktivista za ljudska prava kritiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) jer je dodijelilo nagradu reporterki Nove TV Ivani Petrović, optužujući je za pristrasno izvještavanje s izricanja presude i javnog samoubistva vojnog lidera bosanskih Hrvata Slobodana Praljka, prenosi Birn.

Boris Pavelić, novinar hrvatskih dnevnih novina “Novi List”, rekao je da će vratiti svoju vlastitu nagradu “Marija Jurić Zagorka”, koju HND dodjeljuje svake godine na Svjetski dan slobode medija 3. maja.

“Vratit ću nagradu koju sam osvojio prije 16 godina jer smatram da novinari moraju voditi računa o novinarskim standardima, a ne samo o osvajanju nagrada”, kazao je Pavelić za Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN).

Dodao je da Petrović nije intervjuisala nijednu žrtvu ratnog zločina prisutnu na Praljkovom suđenju i da je kritizirala presudu bez navođenja konkretnih argumenata.

“Ovo nije protest protiv HND-a, ja jesam i ostat ću njegov član, ali javnost mora početi postavljati pitanja šta jeste, a šta nije novinarstvo”, kazao je Pavelić.

Pozvao je i druge ranije dobitnike nagrade “Marija Jurić Zagorka” da slijede njegov primjer.

Do sada mu se pridružio novinar portala Index.hr Vojislav Mazzocco, koji je osvojio nagradu za istraživačko novinarstvo 2009. godine.

“Zlatna medalja za kuhanje brudeta je danas vrednija [od ove nagrade],” napisao je Mazzocco na Facebooku.

U novembru 2017. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je šest bivših zvaničnika iz reda bosanskih Hrvata za ratne zločine nad Bošnjacima, nakon čega je bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak popio otrov u sudnici.

Dok je izvještavala o incidentu, Ivana Petrović se u eter upitala: “Ko će braniti našu usku granicu od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerovatno mudžahedini povratnici iz Sirije.”

U HND-ovom objašnjenju za dodjeljivanje nagrade Petrovićevoj stoji da je njeno izvještavanje tog dana bilo “analitičko i besprijekorno”.

Međutim, NVO “Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću” sa sjedištem u Zagrebu tvrdi da je njeno izvještavanje bilo pristrasno u korist optuženih.

“Novinarski izvještaji koji negiraju argumente tužilaštva i izjave žrtava i eksperata, pri čemu priznaju jedino argumente u korist odbrane, profesionalno su manjkavi”, navodi “Documenta” u objavi za štampu.

BIRN je zatražio komentar od Petrovićeve, ali je ona rekla da joj je potrebna dozvola poslodavca. Uputila je BIRN da se obrati Odjelu za odnose sa javnošću Nove TV, koji je potom odbio dati komentar.