Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sramotno ponašanje

Hrvatska policija maltretirala europarlamentarce jer su htjeli obići mjesto gdje prolaze migranti

hr-pol-italijani

“Šta krijete, ako već poštujete ljudska prava i međunarodne norme kao što navodi hrvatska vlada, zašto nas ne pustite da prođemo?”, zapitali su europarlamentarci

Italijanski europarlamentarci doživjeli su danas pravu dramu u Hrvatskoj.

Pietro Bartolo, Alessandra Morretti, Pier Francesco Majorino i vođa delegacije Brando Benifei željeli su obići lokaciju na kojoj migranti pokušavaju ući u EU, a na kojoj se dešavaju brojna kršenja ljudskih prava, premlaćivanja, vrijeđanja i slična ponižavanja migranata.

Kako navodi portal Avvenire, policajci su im prepriječili put. Nakon što ih nisu uvjerili da ih puste na lokalitet, policajci su ih proganjali po šumi.

“Šta krijete, ako već poštujete ljudska prava i međunarodne norme kao što navodi hrvatska vlada, zašto nas ne pustite da prođemo?”, zapitali su europarlamentarci.

Italijanski europarlamentarci i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi nisu prilikom današnje posjete Bihaću i Unsko-sanskom kantonu (USK) željeli komentirati postupanje službenika hrvatske policije, koji su im onemogućili da se sami uvjere u situaciju i dešavanja na graničnom pojasu u rejonu Velike Kladuše i Bojne, gdje migranti i izbjeglice najčešće pokušavaju ilegalno preći u Evropsku uniju.

“Nismo to očekivali i zato trenutno ne želim ništa više komentirati kada je u pitanju događaj u Hrvatskoj. O tome ćemo razgovarati i raspravljati u narednim danima”, izjavio je zastupnik u Evropskom parlamentu Brando Benifei.

Predstavnici italijanske delegacije naglasili su važnost ovakvog načina sagledavanja situacije na terenu, odnosno provjeru boravišnih i životnih uvjeta za migrante i izbjeglice u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu, te zajedničko traženje svima prihvatljivih rješenja.

“Ne možemo biti zadovoljni s onim što smo vidjeli, uvjeti konkretno na lokalitetu Lipa su neprihvatljivi. Želimo pomoći, kako svim ovim ljudima u nevolji, tako i lokalnoj zajednici. Ne smijemo zaboraviti da se tu radi o ljudskim životima. Zaista ćemo nastojati da našom posjetom i kasnijim djelovanjem budemo podrška i insistiramo na ravnomjernom raspoređivanju i prihvatanju odgovornosti za ove ljude. Kada to kažem, prvenstveno mislim na sve zemlje Evropske unije”, dodao je Benifei.

Premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić europarlamentarcima iz Italije detaljno su prezentirali trenutnu situaciju i kompletan tok kompleksnog migracijskog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Još jednom su izrazili spremnost i želju za svakim vidom saradnje, ali bez eventualnog nametanja neprihvatljivih rješenja za građane Unsko-sanskog kantona.