Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski mediji o posjeti Kolinde Grabar Kitarović Ahmićima

kolinda ahmici

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je, mimo protokola, posjetila Ahmiće, u kojima su snage HVO-a tokom rata u BiH počinile ratni zločin nad bošnjačkim civilnim stanovništvom.

Obezbjeđenje predsjednice Republike Hrvatske zahtijevalo je od nadležnih organa da u Ahmićima nikakvog dočeka i da sve prođe bez velike pompe.

Grabar-Kitarović se poklonila žrtvama i položila buket cvijeća na spomen obilježje za 116 ubijenih Bošnjaka, među kojima 33 žene i djece, te ostavila buket cvijeća.

“Ona koja se proglasila sljedbenicom Franje Tuđmana, neizravno osuđenog za vođenje udruženog zločinačkog pothvata, agresiju i podjelu Bosne i Hercegovine, sada je morala u BiH pokazati da je sposobna distancirati se od toga. Odlazak u Ahmiće bio je simbolički korak u tom smjeru.

Proglašavanje žrtava Srebrenice žrtvama genocida jedna je stvar. Ahmići su bili stigma za Hrvate u BiH, kao i za samu Hrvatsku.

Ivo Josipović u Ahmićima se kao predsjednik države ispričao za hrvatske zločine, kao što je to u nekoliko navrata kroz izjave učinio i Stipe Mesić. Međutim, odlazak upravo Kolinde Grabar Kitarović, kao samoproglašene heroine hrvatske nacionalističke desnice i sljedbenice Franje Tuđmana, ima posebnu težinu, naročito u očima njezina biračkog tijela”, pišu 24sata.