Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska predsjednica upozorila na problem odlaska mladih

Kolinda u zepcu222

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je danas u Žepču, gdje je boravila tokom drugog dana službene posjete Bosni i Hercegovini, sve one koji razmišljaju o odlasku da ostanu u svom kraju.

– Odlazak stanovništva posebno mladih ljudi bolna je činjenica i u Hrvatskoj, ali drago mi je da uz to vidimo i puno veselja, optimizma, puno projekata ovdje – kazala je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da je u BiH doputovala zbog svih u BiH, zbog BiH kao druge domovine hrvatskoga naroda, ali kao i susjedne i prijateljske države.

– Ovdje sam vođena ne samo svojom predsjedničkom dužnošću već doista svojim dubokim osjećajima prema BiH, prema njenom narodu, prema svima koji ovdje žive – istaknula je tokom posjete Katoličkom školskom centru “Don Bosco”.

Naglasila je da će Hrvatska i dalje pomagati ne samo Hrvate nego sve stanovnike BiH na svim poljima, od zdravstva do privrede da bi se osigurali što bolji uvjeti za sve građane.

Najavila je i da će se dalje raditi na povezivanju Hrvatske i BiH kao dviju prijateljskih država koje će zajedno graditi svoju budućnost u optimizmu i okviru dobrih odnosa.

Direktor Centra Milan Ivančević zahvalio je predsjednici što je odabrala baš ovu obrazovnu ustanovu kao predmet posjete i interesiranja, ali i na sveukupnoj dosadašnjoj pomoći Vlade Republike Hrvatske za podršku pri izgradnji Centra i svih sadržaja koji mu pripadaju.

Tokom posjete Žepču Grabar-Kitarović susreta se s općinskim načelnikom Matom Zovkom kada je razgovarano o prilikama u tom gradu koje, kako je istaknuto mogu biti primjer lokalnim zajednicama kada je u pitanju suživot, saradnja i međusobno uvažavanje.