“Hrvatska žena” još nije vratila 100.000 maraka državi

parlament bih kristo borjana
Borjana Krišto

Iz Udruge građana Hrvatska žena Livno još nitko nije kontaktirao Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine povodom vraćanja 100 hiljada maraka koje su dobili za projekt “Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturne baštine”.

„Do ovog trenutka nije nas nitko kontaktirao u vezi s vraćanjem novca”, potvrdila je Dnevnom listu glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH) Zorica Rulj.

Crkva odbila novac

Radi se o sredstvima Vijeća ministara namijenjenih projektima kulture, a za koja je aplicirala nevjesta zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenice predsjednika HDZ-a BiH Borjane Krišto – Tihana Krželj.

Nakon što je Dnevni list objavio da su ponajviše sredstava Vijeća ministara dobile udruge i institucije usko vezane s HDZ-om BiH, a da je među njima i udruga Borjanine nevjeste, koja je ujedno i zastupnica HDZ-a BiH digla se velika bura u javnosti.

Zbog negodovanja javnosti livanjski župnik fra Vinko Sičaja je odustao od 100 hiljada maraka, pa je dobio i pljesak vjernika. Otada je otvoreno pitanje kuda idu spomenuti novci.

Prema svemu sudeći, UG Hrvatska žena Livno, koja je u međuvremenu promijenila predsjednicu, na računu sada ima novce koje samo može vratiti odakle su došli, jer je župnik odustao od projekta kojim su trebali opravdati sredstva.

Nije prvi slučaj

Ovakve situacije nisu strane ni Ministarstvu civilnih poslova.

– Imali smo ranije situacije da subjekt koji je dobio novac nije u mogućnosti realizirati projekt i u tim situacijama novac se vraća na jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovine u skladu s odredbama potpisanog Ugovora o korištenju dodijeljenih sredstava iz granta, pojasnili su iz MCP-a.

Inače, prema odredbama ugovora koji udruge u ovom slučaju potpisuju s resornim ministarstvom Vijeća ministara korisnik sredstava je obavezan da financijska sredstva koristi isključivo za sufinanciranje aktivnosti iz projekta za koje je tražio sredstva.

Inače, brojne udruge i institucije u BiH odavna su već i odustale od apliciranja na javne pozive, jer smatraju da će novce dobiti samo oni najbliži vladajućim strankama.

Neki i dalje apliciraju, pa se iznenade nesrazmjerom dobivenih sredstava – a što se dogodilo HKD Napredak, Samostanu Kraljeva Sutjeska, koji su odbili svega nekoliko hiljada dobivenih maraka u vrijeme dok je UG Hrvatska žena Livno odobreno 100 hiljada maraka.