Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar: BiH je u dubokoj političkoj krizi, Srbija da nastane usklađivati politiku s EU

radman (1)

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da je potrebno provesti odgovarajuće istrage ruskih ratnih zločina u Ukrajini i osigurati da odgovorni za to snose posljedice

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da je Bosna i Hercegovina u dubokoj političkoj krizi.

“Kroz izbornu reformu treba osigurati zakonitost i integritet predstojećih izbora u BiH”, rekao je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Luxembourgu.

Također, istaknuo je kako se od Srbije očekuje da se nastavi usklađivati s vanjskom politikom Evropske unije u skladu s njezinim vrijednostima i načelima.

Srbija, zemlja kandidatkinja koja pregovara o članstvu u Europskoj uniji, do sada je odbijala uskladiti se s vanjskom politikom EU-a i uvesti sankcije protiv Rusije. Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu takvo stajalište Srbije postaje neodrživo i sve više raste pritisak na Beograd da se odluči kojim putem želi ići, prenosi Hina.

Grlić Radman je rekao da će na sastanku govoriti o važnosti zapadnog Balkana i stabilnosti u tom području.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da je potrebno provesti odgovarajuće istrage ruskih ratnih zločina u Ukrajini i osigurati da odgovorni za to snose posljedice.

Prije početka Vijeća za vanjske poslove, šefovi diplomacija imali su radni doručak s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda Karimom A.A. Khanom, a ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova sudjelovala je na tom sastanku video-vezom.

Više ministara država članica podržalo je jačanje sankcija protiv Rusije. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je nedavno posjetio Kijev i Buču zajedno s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, rekao je da su nove sankcije uvijek na stolu.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da Komisija radi na pojedinostima u vezi sa zabranom uvoza nafte iz Rusije u okviru mogućeg šestog paketa sankcija, ali da još ništa nije odlučeno.