Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"dezinformisali putina"

Grozev: Završena je velika čistka u 5. službi ruskog FSB-a, Beseda prebačen u istražni zatvor

New Project – 2022-04-11T105735.516
FOTO: Screenshot / youtube

Također je potvrdio informaciju da je bivši načelnik 5. službe FSB-a, general-pukovnik Sergey Beseda, prebačen u istražni zatvor

U odjelu “Peta služba” ruskog FSB-a, koji se bavio obavještajnim, analitičkim i obavještajnim radom u Ukrajini, došlo je do velikih “čišćenja” ne samo u vodstvu, već i među zaposlenicima.
Rekao je to istražitelj Bellingcata Hristo Grozev u intervjuu za opozicioni YouTube kanal “Popular Politics”.

Prema njegovim riječima, “čišćenjem” je pogođen značajan broj od više od 150 službenika koji su bili uposlenici 5. službe.

“Mogu reći da značajan dio njih, ako nije uhapšen, ne radi više u FSB-u. Dakle, čistka je gotova. Nadam se da ćemo za par dana moći objaviti nešto konkretnije o sudbini ovih ljudi”, rekao je Grozev.

Također je potvrdio informaciju da je bivši načelnik 5. službe FSB-a, general-pukovnik Sergey Beseda, prebačen u istražni zatvor. Njegov telefon je, kaže Grozev isključen već dvije sedmice.

Ranije je o tome prvi izvijestio novinar Andrej Soldatov, specijaliziran za ruske specijalne službe. Prema njegovim riječima, nakon kućnog pritvora Beseda je prebačena u istražni zatvor Lefortovo. Njegov slučaj vodi Glavni vojni istražni odjel Istražnog odbora Ruske Federacije.

Nije poznato je li promijenjen status Besedinog zamjenika, šefa operativnog informativnog odjela 5. službe FSB-a, Anatolya Bolyukha, koji je s njim stavljen u kućni pritvor.

Peta služba FSB-a (Služba za operativne informacije i međunarodne odnose) uključuje Odjel za operativne informacije, koji, prema riječima istraživačkih novinara Andrija Soldatova i Irine Borogan, služi kao strana obavještajna služba i pokušava zadržati postsovjetske zemlje pod uticajem Rusije. Prema Soldatovu, 5. služba FSB-a je bila odgovorna za pružanje informacija ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o političkoj situaciji u Ukrajini uoči invazije.

Među razlozima za pritvor Besede i Bolyukha, izvori istraživačkih novinara naveli su krađu sredstava dodijeljenih za subverzivni i obavještajni rad u Ukrajini, kao i svjesno davanje lažnih informacija o političkoj situaciji u Ukrajini.