Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski ministar odbrane Krstičević u BiH ušao “bez problema”

BiH

pendes-krsticevic
Foto: Anadolija

Ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević jutros se u Međugorju sastao sa ministricom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš.

Uprkos nagađanju da je ministar Krstičević jedan od nekoliko hrvatskih generala koje su vlasti Republike Srpske (RS) kazneno prijavile za navodne ratne zločine u BiH devedesetih godina, on je u Međugorje stigao u radni posjet na poziv ministrice odbrane BiH Marine Pendeš s kojom se sastao u Etno selu Međugorje kako bi razgovarali o bilateralno-obrambenoj suradnji dviju zemalja.

Prije početka sastanka u izjavi za medije kazao je kako nije da nije imao nikakvih problema s ulaskom u BiH s obzirom da je dio srbijanskih medija objavio da bi ovaj bivši komandant IV. Gardijske brigade HV-a mogao biti uhićen zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na području zapadne Bosne tokom 1995. godine.

Ministari odbrane prijateljskih zemalja Hrvatske i BiH sa svojim izaslanstvima će tokom sastanka između ostalog razgovarati i o školovanju pripadnika OS i MO BiH na školama i tečajevima u RH, te o aktualnoj političkoj situaciji i euroatlantskom putu BiH.

U sklopu boravka, planiran je posjet i obilazak Župnog ureda i svetišta u Međugorju.