Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

HSP: Jakić je zamrznuo status, nije izbačen, Maroševićeve tvrdnje su netačne

DSC03439

S ciljem pravilnog, objektivnog i pravovremenog informiranja javnosti ističemo da je doc. dr. sci. Vinko Jakić, bio dugogodišnji i istaknuti član Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, odnosno zamjenik predsjednika Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, te da imenovani nikada nije izbačen iz stranke zbog navoda u Vašem članku

Iz Hrvatske stranke prava BiH poslan je demant u vezi članka „Direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom u jeku krize razvija vlastiti biznis“, koji prenosimo u cjelosti:

– U članku „Direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom u jeku krize razvija vlastiti biznis“ koji ste objavili na Vašem portalu dana 13.08.2020. godine izneseni su netačni navodi da trenutni direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom gosp. Vinko Jakić predstavlja Hrvatsku stranku prava Bosne i Hercegovine u Varešu, kao i tvrdnje da je gosp. Vinko Jakić dugo bio kadar HSP BiH, ali da je u svibnju 2016. godine izbačen iz stranke zbog teških povreda Statuta, sramoćenja i lihvarenja stranke.

S ciljem pravilnog, objektivnog i pravovremenog informiranja javnosti ističemo da je doc. dr. sci. Vinko Jakić, bio dugogodišnji i istaknuti član Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, odnosno zamjenik predsjednika Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, te da imenovani nikada nije izbačen iz stranke zbog navoda u Vašem članku.

Doc. dr. sci. Vinko Jakić je zamrznuo svoj status u našoj stranci preuzimanjem dužnosti v. d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Ovim putem želim istaknuti da je i tvrdnja gosp. Zdravka Maroševića, načelnika općine Vareš, koju ste prenijeli u Vašem članku, a koja se odnosi na to da ga je iz Mostara pozvao predsjednik Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine Nikola Raguž u vezi s eventualnom koalicijom i listama za predstojeće izbore, takođe neistinita.

Naime, gosp. Zdravko Marošević je pozvao gosp. Nikolu Raguža želeći da razgovara o pomenutoj koaliciji, pozivajući se na gosp. Jakića i na dugogodišnje prijateljstvo sa istim.
Kako odluka o koaliciji za predstojeće općinske izbore nije stvar pojedinaca, nego je ista donesena na Hrvatskom narodnom saboru kao krovnoj instituciji hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini, općinski načelnik je upućen da sve što ga interesuje pokuša doznati od gosp. Petrica, novog zamjenika predsjednika Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine.

Tendecioznim nanošenjem neistinitih informacija ostvarene su pretpostavke za nastanak štete za doc. dr. sci. Vinka Jakića, bivšeg zamjenika Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, koji je kako smo Vam već naveli zamrznuo svoj status krajem 2019. godine u našoj stranci.

Da ste prilikom objavljivanja ovakvog članka, izvršili provjeru navoda koje objavljujete kod zvaničnog izvora informacija znali bi ste da je gosp. Jakić preuzeo dužnost v. d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom krajem prethodne godine, te je bilo nemoguće da bude odgovoran „za nesavjesno upravljanje imovinom oduzetom krivičnim djelom“, kako ga optužujete u tekstu ili zloupotrebu položaja na mjestu direktora Agencije „za izgradnju svoje vikend kuće“, odnosno da su svi navodi u Vašem tekstu nastali za vrijeme kada gosp. Vinko Jakić nije obnašao dužnost direktora Agencije, već zamjenika predsjednika naše stranke.

Kako predmetni članak sadrži maliciozne, klevetničke i neistinite navode, to je i objavljivanjem ovog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke, te isti može imati za posljedicu širenje mržnje i stvaranje nepovjerenja u javnosti, kako prema gosp. Vinku Jakiću, bivšem zamjeniku predsjednika naše stranke, tako i prema Hrvatskoj stranci prava Bosne i Hercegovine, naročito u vrijeme kada predstoje općinski izbori.
Iskreno vjerujući da je predmetno postupanje rezultat krajnje nepažnje u preuzimanju i prezentiranju neprovjerenih informacija, obraćamo Vam se sa zahtjevom za hitno objavljivanje demanta u istoj mjeri u kojoj je objavljen netačan navod.

Istine radi i svekolikog izbjegavanja obmanjivanja javnosti Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine želi i hoće podijeliti s javnošću bitne činjenice koje nisu tačne ili su namjerno izbjegnute u ovom priopćenju, te stoga, u cilju nastavka dobre saradnje, potrebno je da ubuduće provjeru navoda koje objavljujete izvršite kod zvaničnog izvora informacija, navodi se u demantu HSP-a BiH.