Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demant

Prointer ITSS Sarajevo prijavom na tender uštedio Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike 270.000,00 KM

1200x800px-1200×640

“Prointer ITSS Sarajevo apsolutno odbacuje i sve insinuacije o takozvanoj ucjeni konkurentske firme na tenderu”

Demant na tekst “Prointer se na tendere vrijedne 692.000 KM prijavio sa lažiranom dokumentacijom” kojeg smo objavili 14. juna 2022. godine na našem portalu prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

“Nitko u ime kompanije Prointer ITSS Sarajevo nije ponudio mito, dar ili neku drugu povlasticu u procesu javne nabavke, zbog čega su apsolutno neosnovani navodi kojima se sugeriše da smo kao kompanija u slučaju Namika Plivčića učinili bilo kakvu nezakonitost prilikom prilaganja njegove radne biografije i certifikata prilikom dostavljanja „tenderske dokumentacije“, a kao dio dokumentacije potrebne za konkretnu javnu nabavku koju je raspisalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Takođe ističemo da izjava gospodina Plivčića da sa našom kompanijom nikada nije sarađivao i da je, na neki način, zloupotrijebljen, nije tačna. Prointer ITSS je s gospodinom Plivčićem imao Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji. Upravo tim ugovorom predviđeno je da, ukoliko naša kompanija dobije posao, gospodin Plivčić bude angažovan na projektu u radu sa bazama podataka, za što bi, svakako, bio plaćen. Napominjemo da gospodin Plivčić ima privatnu firmu i bavi se konsaltingom, te je sasvim uobičajeno da kao stručnjak bude angažovan na projektima. Također, moramo Vam skrenuti pažnju da radno iskustvo (a koji uslov je tražen tenderom) i radni staž (na koji se Vi u svome tekstu pozivate u kontekstu provjeravanja) nisu istoznačnice.

Prointer ITSS Sarajevo apsolutno odbacuje i sve insinuacije o takozvanoj ucjeni konkurentske firme na tenderu, a koju ste u Vašem tekstu pokušali da argumentujete razgovorom direktorice Prointera Bojane Škrobić Omerović sa Bakirom Začiragićem, vlasnikom firme COMP-IT, koja je, uz našu kompaniju, bila jedina prijavljena na pomenutom tenderu.
Mogućnost da kompanija Prointer ITSS bude podizvođač radova, kao dio pomenutog razgovora, izvučena je iz konteksta i iz nama nepoznatih razloga okarakterisana kao “ucjena”. Naime, taj razgovor išao je u pravcu potencijalne saradnje, kako bi se napravio moderan i održiv sistem, imajući u vidu da kompanija Prointer ITSS u Sarajevu i Banjaluci angažuje više od 100 inženjera i višestruko je veća i kadrovski snažnija od preduzeća COMP-IT. U tom smislu nam nije jasno zbog čega su neki jedva dočekali da taj razgovor pogrešno i maliciozno interpretiraju i ukaljaju kako poslovni ugled kompanije, tako i ime direktorice Škrobić Omerović.

Imajući sve to u vidu, kompanija Prointer ITSS Sarajevo smatra da ovakva vrsta diskreditacije ima za cilj favorizovanje druge kompanije na štetu Federalnog ministarstva, odnosno poreznih obveznika, a koja je kompanija godinama unazad dobivala posao u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, uz, kako je to vidljivo upravo iz konkretnog slučaja, očigledno „prenapuhane cijene“.

Tumačenjem i insinuacijama iz Vašeg teksta je obesmišljena sama mogućnost prijavljivanja na tendere u procesu javnih nabavki.

Iz samih izjava gospodina Začiragića, naslućuje se da se informacioni sistem za koji je raspisan tender na neki način smatra “privatnim vlasništvom” njegove kompanije, a činjenica da je naša kompanija mogla ponuditi manju cijenu, očigledno ga je najviše zaboljela”, navodi se u demantu.