UG "Jer nas se tiče"

Hujdur: Uborak nas počinje polako ubijati. Tužbu ćemo povući samo pod jednim uslovom

ug jer nas se tice uborak

“Zaboravili su na moć naroda, a to što šutimo ne znači da smo odustali. Svakim danom šutnje mi crpimo još veću snagu za nastavak borbe, za bolji i zdraviji život naše djece”, rekao je predstavnik Udruženja Fuad Hujdur

Udruženje građana “Jer nas se tiče” istaknulo je u srijedu da nema ni teoretske šanse da odustane od svojih zahtjeva, a ti zahtjevi su saniranje i potpuno zatvaranje odlagališta komunalnog otpada na Uborku.

Na današnjoj konferenciji za novinar predstavnik Udruženja Fuad Hujdur pozvao je gradske i županijske vlasti da iznađu novu lokaciju za deponij, da tu lokaciju upišu u prostorne planove Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a da trenutnu lokaciju izbrišu.

– Posljednjih mjeseci predstavnici gradske vlasti javnosti plasiraju priču o tome kako je Udruženje svojom tužbom na plan prilagođavanja blokiralo sve procese sanacije postojeće deponije. Uz to, uvijek nanovo upozoravaju i prijete da će Mostar za 15 dana biti zatrpan smeće, a u ljetnom periodu su spominjali zarazu zbog vrućina, da će smeće ležati na ulicama zbog prekapacitiranosti postojeće kasete, te kako će se ponoviti scenarij otprije par godina kad je deponij bio blokiran. Na ovakvu vrstu pritiska, kao i na druge pokušaje da nas se natjera da povučemo tužbu, nismo pristali – kazao je Hujdur.

Istaknuo je kako će Udruženje građana “Jer nas se tiče” povući tužbu samo ako se postojeća lokacija zatvori, a deponij izmjesti na novu lokaciju.

– Dok se na nas vrše pritisci da povučemo tužbu, postavljena je zabrana snimanja deponija kao da se radi o NATO bazi ili nekom drugom objektu od velikog značaja za BiH. Od kolikog je značaja ovaj deponij za grad, županiju i Federaciju govori činjenica da se na rješenju problema ništa ne radi osim pokušaja prevare nas građana koji živimo u tom dijelu grada – kazao je Hujdur.

On je ustvrdio kako su predstavnici vlasti sigurni da će presuda ići u njihovu korist te stoga obavljaju pripremne radovi za novu kasetu kako bi imali pripremljen teren za nastavak odlaganja otpada čim presuda bude objavljena.

– Zaboravili su na moć naroda, a to što šutimo ne znači da smo odustali. Svakim danom šutnje mi crpimo još veću snagu za nastavak borbe, za bolji i zdraviji život naše djece, zato danas ponovno ponavljamo naše zahtjeve i tražimo od gradonačelnika i radne grupe za Uborak da se uozbilje i poduzmu odlučne korake za trajno rješenje problema odlaganja otpada u Mostaru – istaknuo je Hujdur.

Po njegovim riječima, stanje na odlagalištu je svakim danom sve gore i gore, pa je tako jedna kaseta koja je ranije bila zatvorena ponovno otvorena i njezina se razina podigla za 20 do 25 metara u visinu što je, kako je rekao, protivno svim zakonima.

Mi kao stanovnici oko Uborka ne dozvoljavamo da se on proširi. Mi smo narod, a valjda se i narod nešto pita. Niko ne može proširiti Uborak kad je u pitanju zdravlje djece, ne može nas niko obmanuti, lagati, a oni stalno lažu. Mi imamo službeni nalaz studije oko Uborka koja pokazuje da se u zemlji nalazi puno više teških metala nego što je dozvoljeno. Ako to ljudima ne otvori oči, ne znam što će drugo. Svjesno se trujemo, karcinom se povećao za 500 posto. Uborak nas počinje polako ubijati – upozorio je Hujdur.

Mostar nije izoliran slučaj kada je u pitanju upravljanje otpadom, dodao je.

– Nije samo problem u Mostaru, problem je u Sarajevu, Banjoj Luci, cijeloj BiH. Iz budžeta se mora i treba izdvojiti novac i uložiti ga u otklanjanje smeća na sigurnoj bazi. To se već odavno radi u svim evropskim državama, a mi smo što se toga tiče 200 godina unazad, odlažemo smeće kao da je kora od banane. Smeće je u današnje vrijeme jako opasna stvar – naglasio je Hujdur.

Po njegovim riječima, građani više neće tolerirati daljnje odlaganje rješavanja ovog problema.

– Ako se ovako nastavi izgleda da ćemo morati ponovno izaći i dati neke rokove, jer ovo ide u nedogled i drugačije to ne možemo riješiti. Mi se već tri godine borimo, ništa se nije uradilo, samo smo otišli unazad – kazao je Hujdur.