Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Humanitarci iz BiH posjetili djecu Sirije: Uvjereni smo da budimo svijest

BiH

humanitarci u siriji (7)

Djecu kojima je rat u Siriji uzeo djetinjstvo prije nekoliko dana posjetila je grupa humanitaraca iz Bosne i Hercegovine. Konvoj pomoći koja im je uručena, navode, poruka je da nisu sami i da neko misli na njih.

Pomoć su prikupili Međunarodni forum solidarnosti iz Doboj-Istoka i Muftijstvo tuzlansko, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je snosilo dio troškova prijevoza brašna, ulja i pelena. U akciji je učestvovala i Vlada Tuzlanskog kantona.

Učesnik u konvoju Nisvet Mujanović Feni je kazao da bh. građani već odavno pokazuju solidarnost s onima koji su u ratnom vihoru, naglašavajući da su ovakve akcije organizirali i organiziraju brojne grupe.

– Uvjeren sam da ovim budimo svijest i da ćemo motivirati i druge da urade isto – istakao je Mujanović te dodao da je akcija prikupljanja pomoći za naredni konvoj već počela.

Naveo je da BiH ima pozitivnih i negativnih iskustava u humanitarnom radu, procesu zaštite izbjeglica, ali i aktivnostima povratka nakon okončanja sukoba.

– Imamo obavezu da ta iskustva dijelimo dalje. To je ono što su Bosanci i Hercegovci osjetili i razumiju njihove potrebe – naglasio je Mujanović.

Kaže da je situacija u Siriji jako teška, a da su najviše ugrožena djeca koja su ostala bez jednog ili oba roditelja. Ističe da je njihova budućnost neizvjesna i da se svi moraju postarati da im pomognu.

Poručio je da je važno da ljudi u BiH, svi oni koji su preživjeli golgotu rata, stradanja i progona devedesetih, pruže ruku pomoći narodima koji su danas u nevolji.

– Mi bez pomoći prijatelja iz svijeta ne bismo opstali i sada trebamo tu ruku pružiti dalje. Nismo sami na svijetu i imamo samo ono što smo spremni da damo drugima – rekao je Mujanović.