Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić predvodio izaslanstvo MVP BiH na konsultacijama sa MVP Srbije

skupna

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP BiH na konsultacijama o bilateralnim, regionalnim i euroatlantskim pitanjima između MVP BiH i MVP Republike Srbije koje su održane 11. travnja 2017. godine u Sarajevu. Izaslanstvo MVP Republike Srbije predvodio je državni tajnik Nemanja Stevanović.

Na sastanku je ocijenjeno da Bosna i Hercegovina i Republika Srbija imaju dobre bilateralne političke i ekonomske odnose i razvijenu dobrosusjedsku suradnju. Također dvije države dobro surađuju na regionalnom planu u okviru regionalnih inicijativa i organizacija, osobito u okviru Berlinskog procesa.

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da BiH ima velika očekivanja od predstojećeg Samita u Trstu koji će biti održan u srpnju ove godine i izrazio nadu da će projekti koje će BiH predstaviti biti prepoznati, te da će za njih biti osigurana financijska sredstva. Naglasio je značaj regionalne suradnje kao platforme za zajednički nastup regije ka Europskoj uniji i njenim institucijama.

S obzirom da su aspiracije obje zemlje približavanje Europskoj uniji, na sastanku su razmijenjene informacije o stanju europskih procesa te je razgovarano o jačanju suradnje u oblasti europskih integracija. U tom je kontekstu izražena spremnost za skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja EU.

Zamjenik ministra Brkić je podsjetio da je 2016. godina bila vrlo uspješna za proces europskih integracija BiH i informirao da je cilj BiH stjecanje statusa kandidata za EU do kraja 2017. godine ili najkasnije početkom 2018. godine, i naglasio spremnost da BiH uloži dodatne napore kako bi se ostvario taj cilj.

Sugovornici su ocijenili da je ugovorno reguliranje odnosa između dvije države na visokoj razini i obuhvaća čitav niz oblasti. Naglašeno je da je neophodno što skorije usuglasiti i riješiti pitanje međudržavne granice. S obzirom da su obje države nedavno imenovale nova povjerenstva, izraženo je uvjerenje da će uskoro biti završeni pregovori i sklopljen međudržavni sporazum o granici između BiH i Srbije. Sporazumi koji su u završnoj fazi pripreme za potpisivanje i koji su značajni za razvitak odnosa i suradnju BiH i Srbije su Sporazum o prekograničnom prometu i Sporazum o graničnim prijelazima.

Razgovarano je o načinu rješavanja problema starih deviznih štediša Invest banke odnosno problema koji su se pojavili pri provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i drugi, pri čemu je naglašena spremnost obje strane da se eksperti dvije zemlje što prije sastanu i ponude rješenja.

U oblasti euroatlantskih integracija ocijenjeno je da obje države imaju dobru suradnju sa Sjevernoatlantskim savezom, koja se između ostalog ogleda kroz sudjelovanje u NATO-vođenim vježbama, te intenzivni dijalog i razmjenu posjeta. Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH naglasio je da u BiH postoji konsenzus svih političkih stranaka oko pristupanja BiH Akcijskom planu za članstvo (MAP), te informirao o aktivnostima koje se u BiH provode u cilju ispunjenja uvjeta za aktiviranje MAP-a.

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo visokim stupnjem suradnje BiH i Srbije na multilateralnom planu uz razmjenu informacija o međusobnim potporama kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima.

MVP