BiH

ministarstvo vanjskih poslova

Iz MVP-a pokušali objasniti zašto pomoć iz UAE i dalje leži na aerodromu

24/06/2020

Slična donacija iz UAE je bez ikakvih problema prihvaćena u Crnoj Gori i još nekim državama, prošla carinske i administrativne procedure i distribuirana prema građanima ovih zemalja, kojima je pomoć i upućena putem ove privatne donacije

Dostavili smo 25. maja dokumentaciju u vezi s donacijom iz Emirata
Saopćenje

SARAJEVO, 24. juna (FENA) – Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine ističe da je 25. maja ove godine uredno dostavilo spisak robe i svu prateću dokumentaciju u vezi s donacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Bosni i Hercegovini.

Na taj način je ovo ministarstvo reagiralo na stavove predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH “da Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine treba dostaviti neophodnu dokumentaciju kako bi se završio postupak carinjenja shodno zakonskim procedurama”.

– Specifičnost ove vrijedne donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je došla u BiH posredstvom MVP-a BiH, leži u činjenici da je ova pomoć dodijeljena od privatnog lica, uvažene šeikinje iz Emirata. S obzirom na to da država UAE nije donator, njene institucije nisu bile u mogućnosti da specificiraju vrijednost donirane opreme kao što je to bio slučaj s većinom opreme koja je zaprimljena u Bosni i Hercegovini.

Donator, iz njemu znanih razloga, nije htio niti je to u skladu sa njihovim običajima, da naznači vrijednost donacije koju je privatno uputio za građane Bosne i Hercegovine. Mi smo u MVP-u to jasno naznačili i sa time upoznali Ministarstvo sigurnosti, odnosno nadležno Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje BiH, uz napomenu da ćemo ih pravovremeno obavijestiti u slučaju da dobijemo nove dodatne informacije – citat je iz saopćenja Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Slična donacija iz UAE je bez ikakvih problema prihvaćena u Crnoj Gori i još nekim državama, prošla carinske i administrativne procedure i distribuirana prema građanima ovih zemalja, kojima je pomoć i upućena putem ove privatne donacije.

– U ovakvim situacijama, institucije u čijoj je nadležnosti prijem pomoći za Bosnu i Hercegovinu, u našem slučaju Ministarstvo sigurnosti, pristupaju formiranju stručne komisije koja utvrđuje vrijednost zaprimljene pomoći i na osnovu tih parametara provodi administrativnu proceduru predviđenu za ovu vrstu robe.

Apelujemo nadležnima u Ministarstvu sigurnosti da što prije okončaju potrebne procedure i institucije BiH predstave kao efikasan i funkcionalan sistem koji se ne bavi samim sobom nego je na usluzi građanima i njihovim interesima – navelo je također Ministarstvo vanjskih poslova BiH u današnjem saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.