Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Evropske Redakcije"

Huremović: Fenine vijesti lakše će pronaći put do građana Evropske unije i svijeta

elmir huremovic (1)

Na svečanosti koja će biti upriličena u prostorijama Belga novinske agencije očekuje se prisustvo potpredsjednika Evropske komisije Margaritisa Schinasa te oko 200 zvanica iz oblasti politike, ekonomije i medija

Federalna novinska agencija (FENA) jedina je agencija iz Bosne i Hercegovine koja je dio projekta “Evropske Redakcije” kojeg je podržala i Evropska komisija, a rad te redakcije bit će ozvaničen 6. septembra.

Evropska Redakcija (European Newsroom – ENR) je novo i jedinstveno mjesto – koje karakteriziraju razmjena, međusobno razumijevanje i različitost evropskog kontinenta. U pitanju je mjesto koje okuplja 18 novinskih agencija koje rade na činjeničnom i nezavisnom izvještavanju iz i o Evropi.

Kako je kazao direktor Fene Elmir Huremović, iz perspektive Bosne i Hercegovine ovo bi trebao biti važan korak prema poboljšanju pristupa bh. građana kvalitetnim, nepristranim i provjerenim informacijama o temama vezanim za Evropsku uniju, ali i izvrstan alat i izvor tačnih i provjerenih informacija za druge medije u BiH.

– Upravo provjerene i vjerodostojne informacije postaju sve vrijednija roba u vremenu kada smo suočeni s poplavom dezinformacija. Učešće najvećih evropskih novinskih agencija, uključujući i Fenu, u ovom projektu garantira da će fokus rada “Evropske Redakcije” biti na istini – dodao je.

Izrazio je zadovoljstvo jer će Fena, kao vodeća novinska agencija u BiH, i na ovaj način doprinijeti medijskom pokrivanju svih tema od značaja za Bosnu i Hercegovinu iz Brisela koji je važan evropski i euroatlantski centar.

– Fenine vijesti iz Bosne i Hercegovine putem ENR-a lakše pronaći put i do građana Evropske unije i svijeta, a to će učvrstiti ulogu Fene kao najcitiranijeg medija iz Bosne i Hercegovine. Smatram da je ovo veliki iskorak Agencije na međunarodnom planu – zaključio je Huremović.

Evropska Redakcija zajednička je inicijativa DPA (koordinator, Njemačka), AFP (Francuska), ANSA (Italija), AGERPRES (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španija), Europa Press (Španija), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

Na svečanosti koja će biti upriličena u prostorijama Belga novinske agencije očekuje se prisustvo potpredsjednika Evropske komisije Margaritisa Schinasa te oko 200 zvanica iz oblasti politike, ekonomije i medija.

ENR je zvanično počeo s radom 1. jula kako bi se ojačala saradnju i razmjena među dopisnicima novinskih agencija jer je Brisel važno sjedište gdje se donose propisi koji direktno utiču na milione ljudi ne samo u zemljama članicama EU-a, već i u zemljama aspiranticama za članstvo, kakva je i BiH.