Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Husein Bosnić osuđen na sedam godina zatvora (FOTO)

sud bih presuda husein bosnic (4)

Husein Bosnić osuđen je danas na sedam godina zatvora pred Odjelom za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine.

Bosnić je proglašen krivim za počinjenje krivičnog djela “javno podsticanje na terorističke aktivnosti” iz člana 202.a u vezi sa krivičnim djelima “vrbovanje radi terorističkih aktivnosti” iz člana 202.b i “organizovanje terorističke grupe” iz člana 202.d stav 2 Krivičnog zakona BiH.

sud bih presuda husein bosnic (6)

Sutkinja Amela Huskić u obrazloženju presude kazala je da je Bosnić kriv što je “2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području BiH van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici javno postrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama, te javno na skupovima, kao i putem društvene mreže Youtube održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIS, te da kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje ona organizuje”.

sud bih presuda husein bosnic (7)

U izrečenu kaznu zatvora uračunava se i vrijeme koje je Bosnić proveo u pritvoru od 2014. godine.

Kako je rečeno prilikom izricanja presude, olakšavajuća okolnost pri donošenju presude je bila da je Bosnić porodičan čovjek i otac 18 djece, a otežavajuća da nije pokazao kajanje.

sud bih presuda husein bosnic (11)

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, izjavio je da su zadovoljni osuđujućom presudom u predmetu Husein Bosnić koji je danas na Sudu BiH osuđen na sedam godina zatvora.

“Kada dobijemo pisani otpravak presude, analizirat ćemo presudu i uložiti žalbu i tražiti strožiju kaznu za ovog optuženog. Tužilaštvo BiH u predmetu Damask provelo je visoku operativnu akciju u kojoj je sudjelovalo više sigurnosnih i policijskih agencija iz BiH i partnerskih zemalja”, istakao je Grubešić.

Naglašava da su pozivanjem svjedoka i prilaganjem dokaza uspjeli dokazati krivnju ovog optuženog za vrbovanje, terorističke aktivnosti, javno pozivanje na terorističke aktivnosti nakon čega je zabilježen odlazak većeg broja građana BiH i pridruživanje na stranim ratištima u Siriji.

sud bih presuda husein bosnic (12)

Branitelj optuženog, advokat Adil Lozo kazao je da će vjerovatno ovaj predmet, kao politički predmet završiti u Strazburu.

“Komentiram na jedan poseban način da je došlo do zaokreta u pravosuđu i političkom sistemu da poslije suđenja muslimanima ‘82. i ‘83. godine ponovo imamo isti scenarij, isti proces”, istakao je Lozo.

Naglasio je da “sada imamo tzv. terorizam koji se dovodi u vezu sa vjerom i vjerskim učenjima”.

“Vidjeli ste da sutkinja ne zna dobro ni da pročita tekst dispozitiva presude u kojem ne zna da kaže Muhamed s.a.v.a, jer je to ispravno. Očito je da sud nije razumio ni smisao dispozitiva presude”, pojasnio je Lozo.

U presudi se navodi da je Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u našoj zemlji i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Na danas izrečenu presudu je moguće podnijeti žalbu u roku od 15 dana od prijema pisanog podneska presude.