Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Sindikata radnika rudnika

Husić: Neki pokušavaju obezvrijediti povećanje plata u rudnicima u FBiH

090221_husic_sinan fena
Sinan Husić (Foto: Fena)

Husić kaže da se u rudnicima upravo ovih dana rade određene analize, te da dosadašnji rezultati pokazuju da plate u proizvodnim pogonima po dostignutoj visini, prema njegovim riječima nisu nikada bile na sadašnjem nivou

Danas pravimo analize, tako da se već govori o minimalnoj plati u iznosu od preko 885 KM u šest rudnika u FBiH za radnika koji radi na čišćenju i održavanju prostorija, i to s oporezivim dijelom toplog obroka, koji iznosi oko 100 KM, kaže Husić.

S.DEGIRMENDŽIĆ

Nakon što je nedavno svim rudarima u FBiH povećana plata za 230 KM, pojavile su se informacije da su neki rudari dobili znatno niže povećanje u odnosu na ono koje su Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u maju potpisali sindikati i predstavnici Vlade FBiH. No, Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH za Fokus pojašnjava da se povećanje plata shodno dogovoru sindikata i vlasti provodi u skladu sa zakonom i propisima, te da do razlike u visini plata dolazi zbog toga što se obračun ne vrši pod istim uvjetima za radnike koji rade i za one koji su na bolovanju, jer iznose povećanja diktira ostvareni mjesečni prosjek sati provedenih na radu.

MJESEČNI PROSJEK

– Neki pokušavaju omalovažiti i obezvrijediti ovo povećanje plata. A, postoje zakonski propisi. I radnik na bolovanju je ovisan o ostvarenoj visini ličnog dohotka mjesec dana prije stupanja na bolovanje. I kad ste na godišnjem odmoru, primjerice u maju, onda ste ovisni o ostvarenom mjesečnom prosjeku, prije stupanja na godišnji odmor. Jer je precizno definisano, proporcionalno izrađenom broju planiranih radnih sati. Tako da nemate problem nigdje gdje je taj fond sati ostvaren, ali ta metodologija obračuna plate ne bi bila drugačija ni da je umjesto ovog modela povećanja utvrđeno povećanje minimalne neto satnice. Jer ne možete vi softver i metodologiju obračuna plate mijenjati. Na kraju krajeva ne možete izbjegavati i zakonska rješenja koja su na snazi, ali to bi bilo tako i u drugoj varijanti, da je kroz podizanje minimalne satnice na viši nivo, opet bi oni koji su bili na bolovanju bili ovisni o mjesec dana prije stupanja na bolovanje ili oni na godišnjem bi bili ovisni o tromjesečnom prosjeku. Za onaj dio radnika koji su odradili kompletan taj mjesec vidljivo je znatno povećanje plata- pojašnjava Husić.

Husić kaže da se u rudnicima upravo ovih dana rade određene analize, te da dosadašnji rezultati pokazuju da plate u proizvodnim pogonima po dostignutoj visini, prema njegovim riječima nisu nikada bile na sadašnjem nivou.

-Danas pravimo analize i tako da se već govori o minimalnoj plati u iznosu od preko 885 KM u šest rudnika u FBiH za radnika koji radi na čišćenju i održavanju prostorija, i to s oporezivim dijelom toplog obroka koji iznosi oko 100 KM. I plus na to ima neoporezivi dio toplog obroka, ima dodatak na prijevoz, dok su plate u proizvodnim radilištima, evo danas prikupljamo zvanične podatke, ali možemo reći da su na nivou na kojem do sada nisu nikad bile – kaže Husić.

NA BOLOVANJU, A RADE NEGDJE DRUGO

Husić pojašnjava i da je u rudnicima veliki broj radnika već duže vrijeme na bolovanju, a da postoje informacije da ti radnici istovremeno rade negdje drugo, kao i da se traži rješenje da se od propisa izuzmu radnici koji su na bolovanju zbog povrede na radu.

-Neće niko prihvatiti da se metodologija obračuna radi mimo zakona. Onaj ko ima povredu na radu on ima sto posto, ima visinu plate koju je ostvario, u tom dijelu mi gledamo ako mognemo napraviti izuzetak, ali moramo uvažiti da ljudi imaju pravo pozvati se na zakonske odredbe koji rade na tim poslovima. Ipak, u zakonskim okvirima pokušavamo da vidimo da li postoji mogućnost napraviti izuzetak kada su u pitanju radnici koji su zadobili povredu na radu. S druge strane u nekim rudnicima imamo značajnu strukturu radnika na bolovanju već duži vremenski period i dio te strukture ne iskazuje namjeru da se vrate u rudnik, nego po nekim informacijama rade već na nekim drugim mjestima – ističe Husić.

Podsjećamo, zahtjev sindikata je bio povećanje satnice za 20 posto, a na kraju je s resornim ministarstvom dogovoreno povećanje plate svim rudarima za 230 KM. Kolektivni ugovor potpisan u maju ove godine važi do kraja 2022. godine, a potpisnici su se obavezali da će do tog perioda pokušati naći dugoročnije rješenje za zaposlene u rudnicima u FBiH.