Načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja

“Hvala policiji na efikasnosti, naš grad je primjer suživota i tolerancije”

gornji vakuf – uskoplje – grafiti 1

Potvrđeno da je ova Općina primjer suživota i tolerancije i da se vrlo teško mogu poremetiti dobri odnosi, koji se u ovoj općini grade već dugi niz godina, smatra načelnik Čaušević

Načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja Sead Čaušević zahvalio je policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK), jer su, kako je naveo, u vrlo kratkom roku otkrili izvršioca krivičnog djela izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti ispisivanjem uvredljivih grafita u naselju Krupa, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz MUP-a SBK je saopćeno da su policijski službenici MUP-a, u saradnji s kolegama iz Federalne uprave policije, došli do saznanja da je u pitanju lažno prijavljivanje u vezi s krivičnim djelom “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”. Službenici policije su prikupili materijalne dokaze i dobili priznanje oštećene osobe A.P., rođenog 1987. godine, da je on počinio radnje koje su okarakterisane kao krivično djelo.

Adis Pokvić sam ispisao grafite i prijeteće poruke na svojoj kući u Gornjem Vakufu

Povodom incidenta oglasio se i načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja Sead Čaušević.

“Općinski načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević uputio je izraze velike zahvalnosti policijskim službenicima MUP-a SBK koji su, uz saradnju s policijskim službenicima Federalne uprave policije, u vrlo kratkom roku otkrili izvršioca prijavljenog krivičnog djela izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti ispisivanjem uvredljivih grafita u jutarnjim satima 05. 08. 2019. godine u naselju Krupa”, navedeno je u saopćenju na stranici Općine.

Čaušević se zahvalio i svim vjerskim službenicima, članovima Općinskog vijeća, političkim strankama i građanima koji su ovih nekoliko dana svojim djelovanjem doprinijeli smirivanju tenzija čime je, kako je rekao, “potvrđeno da je ova Općina primjer suživota i tolerancije, i da se vrlo teško mogu poremetiti dobri odnosi, koji se u ovoj Općini grade već dugi niz godina”.

Podsjetimo da su 5. augusta osvanuli uvredljivi grafiti na pet automobila i dvije kuće u Krupi, što je uznemirilo mještane sela Krupa kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, u kojem žive Bošnjaci i Hrvati. “Bit će još Srebrenica” i “Neće ostati balija-Uskoplje” samo su neki od grafita koji su zgrozili mještane Krupe.