Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HVO Sarajevo organizirao šahovski turnir povodom Dana državnosti BiH

OŠK Junior s organizatorima

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo danas je u klubu “SSH“ u Sarajevu, organizovala Sedmi šahovski turnir povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

O značaju obilježavanja 25. novembra govorio je doktor komunikoloških znanosti i kulturni djelatnik Marijo Pejić.

“Najvažnija značajka ZAVNOBIH-a je antifašizam, odnosno borba svih naroda BiH protiv fašizma. Osim toga, ZAVNOBIH je temelj građanske BiH, jer su u prvom planu bila istaknuta građanska prava, koja podrazumijevaju i pravo na vjeroispovijest i narodnu pripadnost, te ravnopravnost svih ustavnih naroda na cijelom području BiH. ZAVNOBIH je legitimirao bh. povijesno naslijeđe, odnosno bio spona između bogate bh. povijesti i referenduma za neovisnost Republike BiH iz 1992. godine, tako da slobodno možemo kazati da je ZAVNOBiH značajan za kontinuitet državnosti BiH i predstavlja temelj moderne države“, istakao je Pejić.

Pobjednik sedmog po redu šahovskog turnira povodom Dana državnosti BiH je Pavao Zornija. Drugo mjesto je pripalo Danielu Grahovcu, a treće Nasiru Radači.

Po završetku službenog dijela ovogodišnjeg turnira, upriličen je revijalni i kulturno-zabavni program pod nazivom “Domoljubna glazba i poezija povodom Dana državnosti BiH“, u kojem su nastupili pjesnici i Pedagoško-glazbena skupina “Pravo lice“.

Predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo i Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH), danas su prisustvovali i svečanom programu povodom Dana državnosti BiH koji je održan u središtu srednjovjekovnih bosanskih vladara – Bobovcu.