Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I 25 dana uoči roka za referendum nema odluke o suspenziji

BiH

cubrilovic

Iako se bliži rok do kada bi se, u skladu s usvojenom skupštinskom odlukom, trebalo da održi referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, još niko nije predložio njegovu suspenziju.

Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je danas u izjavi novinarima u Mrkonjić-Gradu potvrdio da odluka o suspenziji nije upućena na razmatranje u Skupštinu.

Tvrdi da još ima vremena da se o tome razgovara i vjeruje da će se sve odvijati u okviru zakona.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je 19. septembra najavio suspenziju odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, dok su udruženja u RS-u proistekla iz proteklog rata zatražila da parlament razmatra rad tih bh. pravosudnih institucija, posebno nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću.

Odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je 20. septembra objavljena u “Službenom glasniku RS”, stupila je na snagu 29. septembra i od tada teče rok za njegovo održavanje, jer je Narodna skupština RS-a nije stavila van snage, odnosno obustavila njenu primjenu.

Za dan održavanja referenduma utvrđena je prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu te odluke, što znači da bi referendum u RS-u trebalo da bude održan u nedjelju, 19. novembra.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u “Službenom glasniku RS“, što je kritikovala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulisao referendumom.