Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Panjeta

“I danas me fascinira da ni jedan od tih razgovora nije završio pričom o osveti”

ahmici-trusina (1)

“Oba napada na sela u kojima su počinjeni spomenuti zločini počela su skoro istovremeno, u jutro, 16. aprila 1993., a između sela je tek nekih 70 kilometara zračne linije”

Mirnom šetnjom “Put istine i sjećanja” i učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Vitezu počelo je obilježavanje 28. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza.

Danas se obilježava i 28. godišnjica od ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica kada su pripadnici Armije Republike BiH upali u selo i ubili 18 civila hrvatske nacionalnosti te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Ovim povodom porukom se oglasio novinar i kolumnista ALmir Panjeta, a njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

“Proteklih godina imao sam priliku obići veliki broj mjesta stradanja u BiH i razgovarati s ljudima koji su preživjeli.
Svaka priča je teška, strašna, i svaki put kad slušajući stravične detalje zločina pomislim kako je baš tu čovječanstvo umrlo, sagovornici ispovijest završavaju pričom o oprostu, ali ne i zaboravu, i daju mi novu nadu u čovječanstvo.

I danas me fascinira da ni jedan od tih razgovora nije završio pričom o osveti, već porukama o budućnosti.

Imao sam priliku u više navrata razgovarati s ljudima koji su preživjeli zločin u Ahmićima u kojem je ubijeno 116 civila, i s ljudima koji su preživjeli zločin u Trusini u kojem su ubijena 22 civila, i čuti njihova svjedočenja prilikom zajedničke posjete ovim selima u organizaciji Međureligijskog vijeća u aprilu 2018.

“Došli su pred našu kuću i oca zvali imenom, izašao je misleći da će tako spasiti nas i strijeljali su ga na licu mjesta, a nas iz zapaljene kuće istjerali preko njegovog tijela, i tijela starijih komšije i komšinice koje su ubili kada su krenuli prema nama. Nas je Božija volja spasila, danas samo želim da se Ahmići nikada nikome ne ponove, bez obzira na vjeru ili naciju, jer svaka majka plače jednako”, ispričala je Enisa Ahmić koja je u vrijeme zločina imala 14 godina.

“Tri mjeseca od tragedije u Trusini gdje sam ostala bez sina, bez muža i članova obitelji, nisam se molila. Onda sam se počela moliti za one koji su to zlo učinili, i molim se za njih svaki dan. Molim se da se osvijeste i da nikada ne čine zlo, molim se da se živi kao što se prije živjelo”, kazala je baka Mila iz Trusine.

Oba napada na sela u kojima su počinjeni spomenuti zločini počela su skoro istovremeno, u jutro, 16. aprila 1993., a između sela je tek nekih 70 kilometara zračne linije”, napisao je Panjeta.

Proteklih godina imao sam priliku obići veliki broj mjesta stradanja u BiH i razgovarati s ljudima koji su…

Posted by Almir Panjeta on Friday, April 16, 2021