Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na putu prema dole: I Dom naroda odobrio odluke o novom zaduženju FBiH

BiH

dom naroda fbih
Foto: I. Kralj

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odobrio je na vanrednoj sjednici zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i zaduženja za projekte modernizacije cesta u FBiH i Koridor 5-C.

Sve te odluke je ranije tokom dana odobrio i Predstavnički dom također na vanrednoj sjednici.

Prvom od ovih odluka je prema proširenom aranžmanu Bosne i Hercegovine s MMF-om, odobreno zaduženje Federacije od 720.224.000,00 KM, dvije trećine od ukupno odobrenog iznosa za BiH od 1.080.336.000,00 KM.

Rok otplate kredita je deset godina, a doznačavat će se budžetu FBiH u period od tri godine u tranšama. Svaka tranša bit će utvrđena nakon ocjene MMF-a o uspješnosti provođenja programa putem kvartalnih pregleda kvantitativnih kriterija izvršenja i strukturnih reformi.

Novac će se koristiti s ciljem očuvanja stabilnosti finansijskog sektora, oživljavanja kreditne aktivnosti banaka te intenziviranja reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, privukle investicije i otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru. Cilj je i nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP uz istovremno unapređenje kvaliteta javne potrošnje.

Prema drugoj današnjoj odluci oba doma Federalnog parlamenta odobreno je zaduženje od 80 miliona eura po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta koridor 5-C na poddionicama Buna – Počitelj, Donja Gračanica – Tunel Pečuj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj – Klopče.

Krajni dužnik po ovom kreditu je Javno preduzeće “Autoceste Federacije BiH” d.d. Mostar, a rok otplate je 11 godina.

Trećom odlukom, o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta „Modernizacija cesta u FBiH“, odobreno zaduženje iznosi 50.000.000 eura.

Ovaj novac prenijet će se na Javno preduzeće Ceste FBiH kao krajnjeg korisnika i dužnika po ovom kreditu. Rok otplate je 20 godina.

Svrha projekta je modernizacija magistralne mreže te poboljšanje regionalne mreže.

Nakon izglasavanja ovih odluka, završena su današnja zasjedanja oba doma Federalnog parlamenta.