Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I Dom naroda PFBiH odobrio zaduženja za projekte vodosnabdijevanja

BiH

dom naroda fbih (7)
Foto: I. Kralj

Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je danas na vanrednoj sjednici zaduženja kod međunarodnih kreditora za projekte vodosnabdijevanja u Sarajevu, Gradačcu, kao i za projekat “Plava voda”.

Sva tri zaduženja je 30. oktobra odobrio i Predstavnički dom, također na vanrednoj sjednici, pa odluke postaju operativne.

Prva se odnosi na zaduženje po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt vodovoda u Sarajevu. Iznos tog zaduženja je 25 miliona eura, a novac je namijenjen za rekonstrukciju prioritetnih komponenti vodovodnog sistema kako bi bili smanjeni gubici vode i poboljšana ukupna efikasnost vodovodnog sistema.

Pemijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, uz tvrdnju da je rekonstrukcija vodovodne mreže bila i ostala prioritet njegove vlade, ranije je izjavio da bi se taj kredit EBRD-a realizirao u tri tranše.

Naredna odluka se odnosi na zaduženje od 11 miliona eura kod EBRD-a za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda”, a treća na zaduženje kod istog kreditora od šest miliona eura za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja Gradačac.

Te odluke su delegati Doma naroda odobrili danas bez rasprave.