Jusko: Kompanija Powerchina zainteresirana za Koridor 5C

MKP_BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je u Sarajevu sastanak s izvršnim potpredsjednikom kineske korporacije Powerchine za Evroaziju Liu Gangćijangom.

Jusko je upoznao potpredsjednika Powerchine o aktivnostima koje provodi Ministarstvo komunikacija i prometa BiH kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, kao i o akcijskom planu za naredni period, ističući posebno značaj izgradnje Koridora 5C za BiH, kao i drugih cestovnih pravaca navedenih u Okvirnoj prometnoj strategiji.

Izvršni potpredsjednik jedne od najvećih kineskih kompanija iskazao je zainteresiranost Powerchine za učešće u izgradnji Koridora 5C, ali i drugih infrastrukturnih projekata u BiH.

Gangćijang je kazao da su kineski investitori i kompanije zainteresirani za različite aranžmane u gradnji cestovne infrastrukture u BiH, od koncesionih ugovora, preko javno-privatnog partnerstva ili učešća na međunarodnim tenderima, do gradnje i finansiranja od projektne dokumentacije do završetka posla po sistemu “ključ u ruke”.

Jusko se zahvalio Liu Gangćijangu na posjeti i predočenim planovima koje Powerchina ima u BiH. Iskazao je spremnost Ministarstva da, u granicama svojih nadležnosti, svim zainteresiranim investitorima osigura ravnopravan status za ulaganje u BiH, s ciljem izgradnje infrastrukturnih objekata svih vidova prometa.