Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posjeta Osmanu Mehanoviću

“I napad u Bratuncu će biti zaboravljen, jer sistem ohrabruje počinioce”

FOTO: Fena

Dizdar i Duraković posjetili povrijeđenog mladića u Bratuncu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar i potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković posjetili su danas povrijeđenog mladića Osmana Mehanovića i njegovu porodicu u Bratuncu.

Osmana Mehanovića pretukli su, u Bratuncu prije nekoliko dana, trojica mladića,a nanesene su mu teže tjelesne povrede.

Svjedoci smo, kazao je ministar Dizdar, da se takvi i slični napadati ponavljaju u povratničkim mjestima.

– Nema sumnje da su ti napadi motivisani mržnjom, a za cilj imaju zastrašivanje i druge vidove represije nad povratnicima. Koliko god mučni i ogavni takvi događaji bili, budite sigurni da će samo povećati našu odlučnost da bolje, više i intenzivnije podržavamo naše povratnike na svakom pedlju naše Bosne i Hercegovine.

Takve postupke svakako nećemo tolerisati i mirno posmatrati. Pružit ćemo svaki vid zaštite svakom povratniku čija su prava ugrožena. Ti postupci nisu samo nesmotreni ispad nezrelih pojedinaca. Oni su posljedica intenzivnog zagovaranja i promocije politike šovinizma, podjela, ksenofobije i mržnje, politike zla koja je osuđena pred domaćim i međunarodnim sudovima – kazao je, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Kako je naglasio Dizdar, počinitelji tih nedjela samo su proizvod takvog javnog diskursa i politike.

– Mi moramo i hoćemo odgovoriti jačanjem podrške povratnicima, integracijom našeg društva i građenjem bosanskohercegovačke zajednice kao društva ravnopravnih ljudi. Za porodicu Mehanović ćemo učiniti sve što je potrebno da bi se osjećali zaštićeno, sigurno i ravnopravno ovdje u Bratuncu – kazao je ministar Dizdar.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković iskazao je podršku porodici napadnutog mladića.

– Napadi u Višegradu u ramazanu su već zaboravljeni, napad u Bratuncu će, također, biti zaboravljen, jer sistem to dozvoljava i ohrabruje potencijalne počinioce. Sve je to rezultat udruženih kampanja. S obzirom na to da je pravda izgubila svoje mjesto u entitetu RS, naša je obaveza da je tražimo na svim drugim nivoima, a u cilju zaštite povratnika u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine – ističe Duraković.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, oni su pozvali nadležne da pronađu, procesuiraju i sankcionišu odgovorne za napad u Bratuncu, te da učine sve na preveniranju sličnih događaja.