Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I to je BiH: Razrednica osigurala svim đacima novac za ekskurziju

BiH

razrednica
Foto: Nezavisne novine

Alena Lonić (31), nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Donjim Agićima, kod Bosanskog Novog, postigla je nesvakidašnji uspjeh – založila se kod donatora da pomognu da njen cijeli razred, koji broji 15 maturanata, ode na ekskurziju potpuno besplatno, pišu Nezavisne novine.

“Bez obzira na to što gotovo svi roditelji djece u mom razredu nakon rata nemaju posao, već žive od zemljoradnje i poljoprivrede, ja poznajem njihovu odgovornost i domaćinsku kulturu, tako da znam da bi oni našli način da uplate ekskurzije. Ja sam samo željela da im olakšam”, istakla je Lonić.

Za jedno od najboljih odjeljenja ustanove u postratnoj BiH, škola je odlučila da ove godine organizuje matursko putovanje – četiri dana u Neumu. Tvrde, motiv im je bila i činjenica da većina djece dosad nije nikada putovala na more, niti gdje dalje, osim na izlet u Banju Luku koji su im ranije organizovali.

Međutim, bilo je potrebno više od 3.000 maraka kako bi svih 15 đaka 13. maja otputovalo na matursku ekskurziju, zbog čega je Lonićeva zakazala sastanke s predstavnicima lokalnih preduzeća. Zatim se obratila i porodici u Njemačkoj, koja je koristila moć društvenih mreža. “Uplaćivali su svi, po 10 ili 20 eura.

Zatim, naša domaća zadruga “Agrojapra”, domaća pilana “Livno-tehna”, knjigovodstveni ured ‘Ninić'”, objašnjava Lonićeva. Za početak je, kaže, imala ambiciju da se barem smanji iznos sredstava koje porodice treba da izdvoje, ali je čitava akcija dala više rezultata.

“Nama je to zaista veliko, jer jedino ja radim u porodici, tako da je donacija koja je obezbijeđena za put djece, među kojima je i moje, značajno olakšanje za naš kućni budžet. Svi smo zahvalni”, kaže Dragica Pauković za Nezavisne novine.