Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevska pravnica osigurala plasman na Bostonski maraton

amela trozic3

Amela Trožić je mlada pravnica koja se skoro godinu dana aktivno bavi rekreativnim trčanjem. Pored svog redovnog posla ona je fintes trener i nutricinista.

“Fitnesom se bavim više od 15 godina, dok sam se trčanjem u dugoprugaškim disciplinama (polumaratoni i maratoni) počela aktivnije baviti prije godinu dana kada sam istrčala svoj prvi polumaraton u Dubrovniku, ispod dva sata, što je pohvalan rezultat za mladog rekreativca”, kaže nam Amela.

amela trozic1Od tog momenta do danas je istrčala još četiri polumaratona (Banjaluka, Novi Sad, Sarajevo i Split) i dva maratona (Budimpešta i Beč). Najbolje vrijeme ostvarila je na Sarajevskom polumaratonu u septembru prošle godine istrčivši ga za sat i 35 minuta.

“Nakon toga sam se upustila u veći izazov, a to je istrčati maraton. Sa prijateljima sam se dogovorila da probamo maraton u Budimpešti. Istrčala sam ga za tri sata, 35 minuta i 56 sekundi. Slučajnim razgovorom sa prijateljem zaključila sam da skoro imam normu za učestvovanje na nekom od zahtjevnijih i prestižnijih maratona”, govori Amela.

Velika želja bila joj je da nastupi na Bostonskom maratonu. Da biste učestovali na ovom prestižnom maratonu potrebno je ispuniti određene uslove.

“Norma za moju dobnu granicu je ispod tri sata i 35 minuta. To je značilo da je potrebno da bar na nekom od narednih priznatih maratona moram postići bolje vrijeme”, istakla je Amela.

Pokušala je u Beču. Preko 40.000 trkača iz svih dijelova svijeta je bilo na startu velikog Bečkog maratona 10. aprila. Iz BiH je nastupilo 20 učesnika.

amela trozic4

“Za ovaj maraton sam se vrijedno spremala trčeći po snjegu, ujutro u pet sati, kasno uvečer, nedjeljama na Vrelu Bosne zajedno sa drugom Sašom. Iako nisam učestvovala u velikom broju svjetskih trka, Bečki maraton je bio odlično organizovan od starta do cilja. Energija koju vam šalju pjevači, svirači i ostali ljudi koji vam pružaju podršku, plješću i pjevaju drži vas do samog cilja. Držala sam jednoličan ritam trčanja, a na 100 metara od cilja sam pomislila: “O Bože, zar je već gotovo, izgleda da sam korak do Bostona“, prisjeća se sarajevska pravnica.

Budući da je maraton u Beču istrčala za tri sata i 32 minute, ostvarila je potrebnu normu za prijavu na Bostonski maraton.

U Bostonu, kako kaže, želi ostvariti novi najbolji rezultat i pokušati oboriti lični rekord u ovoj veoma zahtjevnoj atletskoj disciplini…