Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najviše u mostaru

I u BiH počelo glasanje za predsjednika Hrvatske, otvoreno 6.533 biračkih mjesta

izbori hrvatska (3)

Hrvatski birači danas, odlučuju o tome tko će biti novi hrvatski predsjednik ili predsjednica, odnosno o tome ko ide u drugi krug izbora koji će se održati 5. jnuara 2020. godine

U Mostaru je u 7 sati otvoreno 19 birališta gdje će hrvatski birači iz Bosne i Hercegovine glasati za predsjednika Republike Hrvatske.

Hrvatski birači danas, odlučuju o tome ko će biti novi hrvatski predsjednik ili predsjednica, odnosno o tome ko ide u drugi krug izbora koji će se održati 5. jnuara 2020. godine.

U BiH Hrvati glasuju na 44 biračka mjesta.

Od 7 pa sve do 19 sati, otvoreno će biti ukupno 6.533 biračkih mjesta, od čega je 6.409 u Hrvatskoj, a 124 u inozemstvu od kojih je njih 44 u BiH.

Uz 19 biračkih mjesta u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske po brojnosti biračkih mjesta slijedi Vitez u središnjoj Bosni, u kojemu je 10 biračkih mjesta, dok je u Sarajevu šest biračkih mjesta, a četiri biračka mjesta su u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Građani ogorčeni

Kako javlja Klix.ba, ispred mostarskog biračkog mjesta broj 12 u Osnovnoj školi Petra Bakule formirao se red jer je zbog kašnjenja predsjednika biračkog obora to mjesto otvoreno tek oko 7:20 umjesto u 7:00.

“Ljudi iz Livna i Tomislavgrada stigli, a on iz Mostara kasni”, kazao nam je jedan od birača, dok gospođa koja je nervozna čekala reče da je ta situacija najbolji dokaz “da kako radimo da tako i imamo”.

“Živa sramota ovdje… Prespavao čovjek. Treba mu sto eura dati što je prespavao. Otišli ljudi, ne vjeruju vam. Postoje lažovi ovdje”, bio je jedan od komentara.

Problem na biračkom mjestu broj 12 odgovorni su nastojali zataškati braneći novinarima i snimateljima da snimaju unutar biračkog mjesta. Kamerman Nove TV i reporter portala Klix.ba izbačeni su s biračkog mjesta broj 12.

Glasanje u BiH

Glasati na području BiH mogu oni hrvatski državljani koji tu imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili imaju hrvatske e-osobne iskaznice u kojima je upisano prebivalište u BiH na temelju kojih su automatski registrirani za glasanje.

Ali i oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu moći će glasati na predsjedničkim izborima uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Biračku potporu traži 11 kandidata

Biračku potporu za petogodišnji mandat traži 11 kandidata. Osim aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović to su Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dalija Orešković, Katarina Peović, Dario Juričan, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Ivan Pernar, Nedjeljko Babić i Anto Đapić.

Za pobjedu u prvom krugu izbora potrebno je 50 posto plus jedan glas, a ako nijedan kandidat ne prikupi 50 posto glasova u prvom krugu, 5. janura bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dvoje kandidata koji su u prvom krugu prikupili najviše glasova.

DIP će tokom dana objavljivati podatke o odazivu birača

Tijekom izbornog dana Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će podatke o odazivu birača (brojčano i u postocima), i to: podatke o odazivu birača do 11.30 objavom u 12 sati i podatke o odazivu birača do 16.30 objavom u 17 sati.

Rezultati prvih izlaznih anketa bit će objavljeni u 19 sati, čim budu zatvorena birališta, a prve privremene rezultate izbora za predsjednika DIP će objaviti u 20 sati, a potom informacije ažurirati svakih 10 minuta.

Ako je suditi po prethodnim izborima, već oko 22-22:30 trebalo bi biti jasno tko od kandidata ide u drugi krug koji će se održati 5. januara 2020. godine.