Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I za ministra Hurtića kupuje se limuzina, s masažerom na vozačevom sjedalu

sevlid hurtic
Foto: Harun Muminović/ Fena

Upitan o tehničkim specifikacijama kojima je predviđeno sjedalo vozača sa masažom, ministar je naveo da se on ne bavi time i ne sačinjava tehničke specifikacije automobila

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je na Portalu javnih nabavki objavilo tender za nabavku putničkog motornog vozila – limuzine, u vrijednosti od 94.000 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

Ministar Sevlid Hurtić je u razgovoru za Detektor potvrdio da Ministarstvo nabavlja limuzinu za njegove potrebe, što je bilo predviđeno planom javnih nabavki za ovu godinu.

Dodao je da trenutno nema službeno vozilo za korištenje jer je automobil koji je koristio prijašnji ministar sada na vještačenju u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Podsjećamo, SIPA je krajem prošle godine uhapsila Miloša Lučića, tada aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH te ostvarena nezakonita imovinska korist.

Prema Pravilniku o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, korištenje vozila više srednje klase nabavne vrijednosti do 130.000 KM dozvoljeno je ministrima u Vijeću ministara BiH.

“Nisam išao na nabavku vozila od 130.000 KM već na nižu klasu da kupim vozilo, (…) da bi ostala neka sredstva, da se mogu kupiti i za službe druga vozila“, navodi Hurtić.

Upitan o tehničkim specifikacijama kojima je predviđeno sjedalo vozača sa masažom, ministar je naveo da se on ne bavi time i ne sačinjava tehničke specifikacije automobila.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH objašnjava kako svaki ugovorni organ ima diskreciono pravo da nabavlja robe, radove i usluge prema svojim porebama onako kako on procijeni, ali bi trebalo težiti najkvalitetnijim za najmanje novca.

“U ovoj konkretnoj nabavci vidimo da to nije slučaj, a pogotovo treba imati u vidu da tehničke karakteristike mogu djelovati ograničavajuće na konkurenciju, budući da je postavljen cijeli set uslova za opremu koje vozilo mora imati“, navodi on.

Ožegović je izdvojio određene tehničke specifikacije kao što su dekor inserti od aluminijuma “Silver Rise“ za instrument ploču i obloge vrata, lajsne na pragovima od plemenitog čelika, navigacija “Discover Media“, kao i grijanje stražnjih sjedala.

“Biće zanimljivo vidjeti koliko će biti pristiglih ponuda i za koliko različitih modela koji će ispunjavati sve postavljene uslove“, zaključuje Ožegović.

BIRN BiH je ranije objavljivao Bazu službenih automobila sa detaljnim informacijama o svakoj nabavci službenih vozila u BiH kroz sistem javnih nabavki, kao i podatke o vozilima i troškovima njihovog održavanja u stotinama institucija i javnih kompanija u BiH.