Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ne silaze u jamu

Iako je bilo najava, zenički rudari ni danas nisu dobili plaću

rudari zenica ss
Zenički rudari u radničkom neposluhu / FOTO: Arhiva / Screenshot

U ovom momentu imamo određenih informacija u pozitivnom smislu, međutim to, za mene, još nije relevantno da budem odlučan i da kažem: To je to

Zenički rudari još uvijek nisu prekinuli trodnevni radnički neposluh te ni danas u drugoj smjeni nisu sišli u jamske pogone “Stara jama” i “Raspotočje”, mada su ih iz menadžmenta pokušavali ubijediti da se vrate na posao.

Rudarima je do danas trebala biti isplaćena decembarska plaća, čija je isplata bila upitna zbog loših proizvodnih rezultata prošle godine, a posebno, kako je u jučerašnjoj izjavi za Fenu kazao direktor tog preduzeća Mensur Hukić, zbog smanjene proizvodnje u zadnja tri mjeseca 2022. godine. Menadžment je danas održao novi prošireni sastanak sa predstavnicima Sindikata.

– Trenutno stanje je veoma teško. U ovom momentu imamo određenih informacija u pozitivnom smislu, međutim to, za mene, još nije relevantno da budem odlučan i da kažem: To je to!

Znači, imamo određenih pozitivnih smjernica, ide u pozitivnom smjeru, a nadam se da će konačan rezultat biti sutra. Određene stvari kreću prema rudnicima Kreka i Zenica, međutim, u ovom momentu, imam informaciju da nije došlo do realizacije zamišljenih tokova i u ovom se momentu ne može jasno reći da će tokom dana biti isplaćena plaća, topli obrok i ostale obaveze- kazao je zamjenik predsjednika Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Muris Mujezinović.

On je napomenuo kako je praksa da rudari tog rudnika plaću dobijaju do 15. u mjesecu pa nije realno da siđu u jamu, a u ponedjeljak su, samoinicijativno, stupili u radnički neposluh. To, dodaje, nije bila odluka Sindikata, ali ne smatra i kako je krivica za nastalu situaciju na strani radnika.

Nezvanično, preduzeću bi tokom dana trebala biti doznačena potrebna sredstva za plaću iz vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, ali je, zbog blokada računa preduzeća, do isteka radnog vremena poslovnih banka upitna isplata plaća.

No, realnije je, kako pojedini radnici najavljuju, da će rudari plaću i jednu naknadu za topli obrok dobiti u toku sutrašnjeg dana.

Rudari su u radnički neposluh stupili u prvoj smjeni u ponedjeljak, 23. januara, a razlog je bilo kašnjenje isplate toplog obroka za zadnja dva mjeseca te naknade za regres za 2022. godinu, kao i zbog nepovjerenja da će do 25. januara, do kada im je po kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena, dobiti plaću za decembar.