Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ibrahimagić: Visoki predstavnik treba zabraniti referendum

omer-ibrahimagic

Visoki predstavnik u BiH treba zabraniti referendum o Danu Republike Sprske najavljen za 25. septembar, a ukoliko se on i održi, upotrijebiti snage Evropske unije (EUFOR), smatra Omer Ibrahimagić, profesor ustavnog prava i bivši sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ibrahimagić je podsjetio kako je Ustavni sud BiH neustavnim ocijenio dan RS-a koji se u tom entitetu obilježava 9. januara kao Dan Republike Srpske.

Takav datum je, tvrdi Ibrahimagić, neustavan jer je RS nastala u uslovima agresije na BiH.

“Neustavan je zbog toga što je Republika Srpska od 9. januara sve do 21. novembra 1995. godine bila paradržavna tvorevina koju je Ustavni sud Republike BiH ocijenio neustavnim. Prema tome, bilo koji datum o danu RS-a od 1991., 1992. do 1995. godine bio bi neusstavan iz prostog razloga što je to jedna paradržavna tvorevina koja je nastala u uslovima agresije, Srbije odnosno Crne Gore odnosno Savezne Reublike Jugoslavije na BiH kao međunarodno priznatu državu koja je 22. maja 1992. godine primljena u Ujedinjene nacije (UN)”, istakao je Ibrahimagić.

Iako je Ustavni sud BiH 9. januar proglasio neustavnim, Narodna Skupština Republike Srpske početkom jula ove godine odobrila je odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike za 25. septembar.

Tom odlukom referendum se raspisuje na području cijelog entiteta RS, a referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Budući da su do najavljenog referenduma ostala još četiri dana, Ibrahimagić ističe da referendum, i ako bude održan, neće imati nikakvu pravnu važnost.

Referendum, smatra, ima i značajnu ulogu u predizbornoj kampanji.

“Referendum i ako bude održan, on nema nikakve pravne važnosti izuzev što će predsjednik RS-a Milorad Dodik biti zadovoljan i da je održao svoju riječ građanima. Imajući u vidu desetogodišnje ponašanje Dodika i njegove stranke u opstruiranju puta BiH prema EU i NATO paktu u korist Republike Srbije koja je umnogome zaostala za BiH, očekivalo se i očekivati je da će izmišljati razne razloge da se taj put omete. I raspisivanje referenduma je jedan nonsens, pitati građane jesu li za 9. januar uz postojanje presude suda da je to neustavan datum – to je nepoštivanje presude i zloupotreba te ideje u kontekstu predizborne aktivnosti”, rekao je Ibrahimović.

Podsjetio je i na Ured visokog predstavnika u BiH koji, po svojoj nadležnosti, treba reagovati u slučaju “antidejtonskog ponašanja” pojedinaca ili institucija u BiH.

Prema mišljenju Ibrahimagića, visoki predstavnik treba iskoristiti svoje ovlasti u trenutku kada se krše odluke Ustavnog suda BiH, kao što je sada slučaj s referendumom.

“Pravne sankcije postoje, ali BiH kao država nema instrumenata da primijeni te sankcije. Zato mi imamo, pored suverene države BiH i drugi suvereni organ – visoki predstavnik. Imajući u vidu da su tvorci ovog Ustava, američki stručnjaci znali da država neće moći funkcionisati, instalirali su visokog predstavnika koji će donositi odluke ukoliko se neko ponaša antidejtonski. Prema tome, bilo bi normalno sada da visoki predstavnik iskoristi svoje ovlaštenje i da kaže da je referendum za 25. septembar zabranjen i da, ukoliko se referendum i tad održi, upotrijebi EUFOR da zađe po svim mjestima gdje su postavljene te glasačke kutije, da ih zapečate i otklone mogućnost održavanja referenduma”, zaključio je Ibrahimagić.

Podsjetio je i da Tužilaštvo BiH može reagovati i u skladu sa Zakonom o neizvršenju sudskih presuda, što je krivično djelo, utvrditi ko su odgovorni pojedinci.

“Ako se desi referendum onda i javno Tužilaštvo BiH treba preuzeti dužnost u skladu sa zakonom da neizvršenje presuda jest krivično djelo, te da utvrdi koji su to pojedinci jer ne može instituciju Narodne Skupštine RS-a. Bio bi krivično procesuiran onaj ko je pokrenuo tu ideju referenduma, predsjednik RS-a i predsjednik Skupštine koji je stavio referendum na dnevni red na usvajanje. Pošto je ovdje riječ o tome da su se i opozicija i pozicija u RS-u izjasnile da taj referendum održe, to znači faktički da jedna trećina vlasti u BiH podržava neustavno ponašanje. Došli smo u poziciju da visoki predstavnik reaguje, nema druge”, rekao je Ibrahimagić.

Na cijelu situaciju pred najavljeni referendum u RS-u Ibrahimagić, kako kaže, gleda kao na “apsurd”.