Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika kladuša

Ibro izručen BiH, otac Šefik ga se odrekao preko novina

sefik cufurovic (1)

Najviše zamjera svojoj supruzi, Ibrinoj majki, koja je sve znala, a ništa mu nije htjela reći dok se Ibro bratu Šerifu nije javio iz Sirije

Ibro Ćufurović (24), osumnjičen za krivična djela organiziranje terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, deportovan je jučer u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o mladiću iz Velike Kladuše kojeg su sirijske snage prije dva mjeseca zarobile kao pripadnika ISIL-a. Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država isporučile su ga preksinoć Bosni i Hercegovini, nakon čega ga je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela i predala Sudskoj policiji.

Za Ćufurovićem je, prema naredbi Suda BiH, raspisana međunarodna potjernica i protiv njega je doneseno rješenje o određivanju pritvora. Priveden je u Pritvorsku jedinicu Suda BiH te će protiv njega biti nastavljen krivični postupak.

Njegovog oca Šefika Ćufurovića vijest o izručenju sina jučer nije posebno zanimala.

– Ne znam da je deportovan i ne interesuje me. Ja sam svoje rekao tužiocima 17. aprila, kad su me saslušali u Velikoj Kladuši. Bili su i novinari iz Velike Britanije, snimali. Moj sin mora biti osuđen, jer je kriv – kazao nam je Ćufurović.

Ponovio je svoj raniji stav da se sina odriče.

– Rekao sam da on više nije moj sin. Neka sada traži pomoć od onih koje je slušao. Od Bilala Bosnića i ostalih kriminalaca. Rekao sam tužiocu da je išao u neku džamiju, da je mene zamrzio, kritikovao me što ne idem u džamiju. Govorio mi je da sam ćafir, da mi neće doći na dženazu kad umrem – govori Ćufurović.

Najviše zamjera svojoj supruzi, Ibrinoj majki, koja je sve znala, a ništa mu nije htjela reći dok se Ibro bratu Šerifu nije javio iz Sirije.

– Nazvao je brata, rekao da je promijenio ime i da ratuje u Siriji. Došao sam tog dana kući i žena mi je sve to ispričala. Plakala je. Samo sam pitao zašto mi to ranije nije rekla ako je sve znala, a znala je i da je Ibro išao u Sarajevo na nekakav kurs. Tada smo se posvađali i razišli. Da sam znao, odmah bih ga prijavio policiji i do ovoga ne bi došlo – naglašava Šefik Ćufurović.

Očekuje se deportacija osobe koja je prijetila reisu Kavazoviću

U BiH bi do kraja mjeseca trebao biti deportiran i Abdullah Armin Čurt, koji je prijetio reisu Kavazoviću i hafizima Dževadu Gološu i Izetu Hadžiću, predstavniku selefijske zajednice u Ošvama. I on se, kao i Ćufurović, nalazi u kampu Roj u Siriji, gdje je završio kao kurdski zarobljenici i pod nadzorom je SAD.