Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodna komisija

ICMP: Porodicama žrtava mora se dozvoliti da žale voljene na mjestima zločina i ekshumacija

bratunac – kravice – twitter (1)

Podsjećaju da je Zakonom o nestalim osobama Bosne i Hercegovine propisano da porodice nestalih ili njihova udruženja mogu zahtijevati da se lokacije ukopa i ekshumacija (pojedinačne ili zajedničke) obilježe, bez obzira na broj žrtava

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) najoštrije osuđuje odluku načelnika Opštne Bratunac da preživjelima genocida u Srebrenici uskrati pristup zemljoradničkoj zadruzi Kravica kako bi obilježili ubistvo njihovih najmilijih na ovoj lokaciji.

Podsjećaju da je Zakonom o nestalim osobama Bosne i Hercegovine propisano da porodice nestalih ili njihova udruženja mogu zahtijevati da se lokacije ukopa i ekshumacija (pojedinačne ili zajedničke) obilježe, bez obzira na broj žrtava.

– Dakle, odluka bratunačkog načelnika ne samo da onemogućava porodicama žrtava osnovno pravo da oplakuju svoje najmilije, već je i protivzakonita – istaknuto je u saopćenju.

Odluka da se porodice žrtava spriječe da žale za gubitkom svojih najmilijih podriva proces pomirenja i stvara nove podjele među građanima u Bosni i Hercegovini. Politički lideri na svim nivoima imaju odgovornost da predvode nastojanja u odavanju počasti svim žrtvama oružanog sukoba iz 90-ih, saopćeno je iz ICMP-a.