Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Identificiran bračni par Dudić iz Srebrenice: Remza bila u šestom mjesecu trudnoće

identifikacija dudic

U Komemorativnom centru Tuzla danas su identificirane tri žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijene 1995. godine, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u blizini Vlasenice. Riječ je o Osmanu Avdiću iz Žepe i mladom bračnom paru Nijaziji i Remzi Dudić iz Srebrenice, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Brat i snaha su živjeli sa nama u Osmačama, u Srebrenici i tokom genocida krenuli smo svi zajedno iz Srebrenice, ali su nas rastjerali, pa je bježao kud je ko mogao i znao. Snaha je bila u šestom mjesecu trudnoće kada je preko šuma krenula s mojim bratom. Mogla je da ne ide s njim, ali nije htjela da se razdvaja od svog muža. Bili su lijepi, bili su ljudi. Tražili smo ih preko 20 godina i pronašli su ih u blizini Vlasenice, u selu koje se zove Rašića Gaj. Bili su na površini, zajedno, jedno uz drugo˝, rekao je Omer Dudić, brat ubijenog Nijazije, dok uplakana sestra ubijene Remze nije mogla progovoriti ni riječ.

Omer Dudić

Murat Hurtić iz Instituta za nestale BiH rekao je da su, prema izjavama porodica, sve tri žrtve krenule zajedno u julu 1995. godine iz Srebrenice, te da su izvjesno vrijeme lutale teritorijom bh. entiteta Republika Srpska.

˝Prema izjavama porodica, ženska je osoba bila u šestom mjesecu trudnoće i žalosno je što prilikom ekshumacije nismo mogli pronaći skeletne ostatke djeteta koje je bilo u utrobi majke. Teška je to i potresna priča. Na kostima ima više oštećenja, a svi su pronađeni na istom mjestu, na malom prostoru i pored njih je bilo dosta garderobe i ličnih stvari˝, rekao je Hurtić.

Članovi porodice ubijenog Avdića zamolili su novinare da poštuju njihovu bol i odluku da ne daju izjave.