Institut za nestale osobe

Identificirano 13 žrtava rata, među njima i šestero djece

kosti

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja Visoko” u petak je izvršena identifikacija 13 žrtava proteklog rata, među kojima i pet članova samo jedne porodice, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, općina Vitez. Posmrtni ostaci ovih žrtava su 1998. godine ekshumirani na lokalitetu Međine kod Mostara. Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica”, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Navode da je u Visokom danas zvanično identifikovano pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza. Članovi porodice su potvrdili identitet supružnika Emsada (1955) i Nihade (1959) te njihovo troje djece: Melise koja je u momentu smrti imala samo osam godina, Nermina koji je imao svega 12 godina te četrnaestogodišnjeg Senada.

Potvrđen je identitet i braće Čerimić, također iz mjesta Nadioci kod Viteza, Edina rođenog 1976. godine i njegovog tri godine mlađeg brata Elvedina (1979).

“Također su danas članovi porodice zvanično identificirali i brata i sestru Salkić, Adisa i Adisu. Adis je imao svega 15 godina kada je ubijen, dok je Adisa imala 12 godina”, navodi se u saopštenju.

Identifikovani su i Ramo Osmančević, rođen 1914. godine u Busovači, Samir Horo rođen 1967. godine u Vitezu, Abdulah Pezer rođen 1938. godine u Lončarima te Amel Zatagić, rođen 1975. godine u Busovači.

Svi članovi porodice Salkić te braća Čerimić, u skladu sa željama njihovih porodica, biće ukopani 7. maja 2022. godine u Šehidskom mezarju u Vitezu.