Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Identificirano pet civilnih žrtava iz proteklog rata

BiH

skelet icmp

Pet žrtava iz proteklog rata identificirano je danas u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u toku proteklog rata na području Zvornika, Bratunca, Srebrenice i Republike Hrvatske.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je najstarija žrtva koja je danas identificirana Fatima Osmanović, ubijena u 94. godini. Njeni posmrtni ostaci, odnosno samo lobanja, pronađeni su na površini terena na lokalitetu Sandići, na području Bratunca.

Najmađa žrtva među identificiranim je Mustafa Šečić, ubijen u 28. godini, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u mjestu Erdut, na području Republike Hrvatske. Ured za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske predao je posmrtne ostatke Institutu za nestale osobe BiH.

Čengić navodi da je jedna žrtva koja je danas identificirana ekshumirana iz sekundarne masovne grobnice Blječeva na području Bratunca iz koje je 2004. ekshumirano 249 posmrtnih ostataka, od kojih je 38 kompletnih i 211 nekompletnih posmrtnih ostataka.

Posmrtni ostaci dviju žrtava koje su danas identificirane pronađeni su na površini terena na lokalitetu Veljova Glava na području Zvornika i na lokalitetu Bokčin Potok na području Srebrenice.

Čengić ističe da su posmrtni ostaci identificiranih žrtava uglavnom nekompletni, jer su pronađeni na površini terena i u sekundarnoj masovnoj grobnici.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su njihov identitet i zvanično potvrdili članovi obitelji.

Identifikovane su sljedeće osobe:

1. Sabit (Mahmut) Krdžić, rođen 1964. u mjestu Poznanovići, općina Srebrenica;
2. Sabrija (Asim) Mujanović, rođen 1957. u mjestu Lipovac, općina Srebrenica;
3. Fatima (Ahmo) Osmanović, rođena 1902. u mjestu Biljača, općina Bratunac;
4. Sakib (Muradif) Hožbo, rođen 1960. u Srebrenici;
5. Mustafa (Durmo) Šečić, rođen 1964. godine u mjestu Ražište, općina Milići.