Institut za nestale

Identifikovane tri žrtve iz masovnih grobnica Rovaši i Ramin grob

ekshumacija343354

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su i zvanično njihov identitet potvrdili i članovi njihovih porodica

U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identifikovane tri žrtve iz proteklog rata, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. godine, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica na lokalitetima Rovaši u općini Milići te Ramin grob u Zvorniku”, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su i zvanično njihov identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Identifikovani su Avdija (Ibro) Muratović, rođen 1911. godine u mjestu Gušteri kod Zvornika, posmrtni ostaci ekshumirani 2018. godine na lokalitetu Rovaši, općina Milići, Derviša (Mustafa) Rahmanović, rođena 1930. godine u mjestu Hajvazi kod Kalesije, posmrtni ostaci ekshumirani 2018. godine na lokalitetu Rovaši, općina Milići i Amil (Nezir) Ibralić, rođen 1965. godine u mjestu Ceparde kod Kalesije, posmrtni ostaci ekshumirani 1998. godine iz masovne grobnice Ramin grob u Zvorniku.

Prema riječima glasnogovornice Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emze Fazlić, Amil Ibralić je ekshumiran 1998. godine, a tek je sada identificiran.

“Radi se o pogrešnoj identifikaciji klasičnom metodom. Godinama je bio ukopan pod drugim imenom. Iz mezarja je ekshumiran protekle zime, nakon revizija klasičnih identifikacija. Izuzeta je koštana srž za DNK koja je nedavno došla i danas je identifikovan, 21 godinu nakon što je ekshumiran”, pojasnila je Fazlić.