Institut za nestale osobe BiH

Identifikovani posmrtni ostaci desete žrtve ekshumirane iz masovne grobnice u Kalinoviku

ekshumacija-snagovo

Devet žrtava je zvanično identificirano početkom aprila ove godine, ali porodica Husića tada nije bila u mogućnosti prisustvovati identifikaciji pa je ona organizovana naknadno

Još jedna žrtva genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine zvanično je identifikovana danas u prosekturi JKP „Gradska groblja“ Visoko.

Radi se o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, a identitet ove žrtve najprije je dobiven putem DNK analize da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodice.

Danas je identifikovan Mevludin (Mahmuta) Husić, rođen 1972. godine u mjestu Brezovice kod Srebrenice. On je nestao u ljeto 1995. godine na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su tokom juna 2021. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Dobro Polje u Kalinoviku – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

U saopćenju se navodi da su tada na ovoj lokaciji ekshumirani posmrtni ostaci ukupno deset žrtava. Devet žrtava je zvanično identificirano početkom aprila ove godine, ali porodica Husića tada nije bila u mogućnosti prisustvovati identifikaciji pa je ona organizovana naknadno.

Članovi porodica svih žrtava koje su prošle godine ekshumirani iz masovne grobnice u Kalinoviku dale su svoju saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u julu ove godine.

Masovna grobnica iz koje su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci ovih žrtava otkrivena je 31. maja 2021. godine na lokalitetu Dobro Polje, a zbog izuzetno nepristupačnog terena u kanjonu rijeke Bistrice, kompleksnosti terena i položaja posmrtnih ostataka, ekshumacija je trajala i većinu juna 2021. godine.

Nakon izuzimanja koštanih uzoraka i DNK analize utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Lokalitet na kojem su žrtve pronađene je najudaljenija lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana – navodi se u saopćenju.