Od 7. maja

U BPK Goražde počeo upis učenika u prvi razred osnovne škole, manji broj prvačića

bpk gorazde obrazovanje fena (1)

Podsjeća da u BPK Goražde još traje realizacija obaveznog predškolskog programa koji će biti okončan krajem maja velikom priredbom u gradskoj dvorani

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počeo je upis učenika u prvi razred osnovne škole.

Predstavnica kantonalnog ministarstva za obrazovanje Amira Borovac ističe da je u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju na području kantona, upis budućih prvačića ove godine počeo 7. maja.

– Na inicijativu pedagoga škola u posljednjiih nekoliko godina uvedena je jedna jako lijepa praksa da se daju termini roditeljima kada da dovedu svoju djecu na upis, kako bi se izbjegle gužve a prije svega kako bi se tom djetetu posvetila posebna pažnja i zasluženo vrijeme i kako bi dijete upis i samu školu doživjelo na jedan poseban način – kazala je Borovac.

Podsjeća da u BPK Goražde još traje realizacija obaveznog predškolskog programa koji će biti okončan krajem maja velikom priredbom u gradskoj dvorani. Prema evidenciji, u osnovne škole bit će upisano 205 učenika

– U odnosu na prethodnu godinu to je manji broj, ali u odnosu na broj učenika koji izlaze iz osnovne škole mislim da je to otprilike isti broj koji se kreće u proteklih nekoliko godina. Nama je jako bitno sa aspekta planiranja obrazovnog programa da pratimo otprilike broj odjeljenja koja izlaze iz osnovnih škola i broj onih koje upisujemo što nam je važno zbog kontinuiteta rada te eventualnog zbrinjavanja tehnološkog viška radnika, a naravno želja nam je da škole budu bogatije za što veći broj djece – kazala je Borovac.

Iz Ministarstva obrazovanja podsjećaju roditelje i staratelje da prilikom upisa djece trebaju dostaviti ljekarsko uvjerenje, rodni list, kao i potvrdu o prebivalištu te da je obaveza poštovati upisno područje djeteta.

Upis u prvi razred trajat će u skladu sa terminima koje su dodijelile škole.