Iduće sedmice stižu paklene vrućine

vrucine123

Vikend koji je iza nas donio je dosta hladnije vrijeme u odnosu na sredinu prošle sedmice kada je nerijetko bilo i vruće. To je posljedica premještanja osjetno hladnije zračne mase sa sjeverozapada kontinenta i prolaska frontalnog poremećaja preko nas u jakoj sjeveroistočnoj/meridionalnoj visinskoj struji koje je izazvalo pad temperatura i za više od 10 stepeni, te pojačan sjeverni vjetar u većem dijelu zemlje.

Sljedeći dani će postajati sve topliji, a od sredine sedmice bit će baš vruće najavljuju meteorolozi.

Sa zapada kontinenta postepeno će se uspostavljati visinsko zonalno/jugozapadno strujanje pa će prostrujati veća količina toplijeg zraka iz područja zapadnog Mediterana.

Izraženiji priliv topline nad Balkan očekuje se prema trenutnim izgledima numeričkih modela prema kraju sedmice kada će postajati i vrlo vruće, a izgledno je da će tako biti i za predstojeći vikend i prvi dio iduće sedmice.

Izraženiji priliv topline izazvat će i prvi ozbiljniji toplinski val u našoj zemlji, a živa u termometru bi prema kraju sedmice i u prvim danima iduće lokalno na sjeveru i jugu naše zemlje mogla rasti i do 37 stepeni.

Kako ćemo se u prvom dijelu sedmice nalaziti u polju povišenog atmosferskog pritiska, od ponedjeljka do srijede preovladavat će stabilno i pretežno sunčano vrijeme u cijeloj zemlji, s tim da će na istoku zemlje zbog odmicanja fronte dalje na istok prvi dio ponedjeljka donijeti nešto više naoblake koja će se sredinom dana smanjivati.

Sredinom sedmice to polje povišenog zračnog pritiska će slabiti i sa sjevera će on početi blago padati, a prema nama približavat će se oslabljena fronta koja će svojim rubnim dijelom djelovati na vrijeme u našoj zemlji. Već u srijedu navečer u najsjevernijim krajevima naše zemlje oslabljena fronta može donijeti kratkotrajnu kišu, lokalne pljuskove te grmljavinu, a nerijetko zbog zagrijane podloge tla i dodiru dvaju masa različitih karakteristika i vertikalan razvoj oblačnosti te pojavu izraženijeg grmljavinskog nevremena praćenog gradom i jakom grmljavinom.

Ta promjena će se osjetiti u centralnim i istočnim dijelovima zemlje posebno u četvrtak, kada će glavnina poslijepodnevnih nestabilnosti se očitavati u kratkotrajnim lokalnim pljuskovima praćeni grmljavinom, a Hercegovina, kako je to inače i običaj u ovom dijelu godine, ostaje posve suha i bez padavina.

No, i usprkos djelovanju ove fronte nad našim krajeva sredinom sedmice rijetko gdje će osjetnije zahladniti, pa će se nastaviti vruće i vrlo vruće vrijeme.

Naglasak se ponovno stavlja na padavine lokalnog karaktera, tipične za ovaj dio godine, što znači da određena područja mogu dobiti veće padavine, neka manja, a neka gotovo mogu proći bez kapi kiše, a da distance između tih područja budu vrlo male.

Promjena vremena u sklopu fronte sa sjeverozapada Evrope koja bi donijela zahlađenje i pad temperature je vidljiva tek početkom jula.