BiH

Iftar u Tuzli: Sve spremno za 1.600 postača

20/06/2015

U toku su završne pripreme za večerašnji iftar, koji će na tuzlanskom Trgu slobode upriličiti predstavnici istanbulske Općine Bajrampaša, u okviru projekta ˝Konvoj berićeta˝. Kulturno-zabavni program počinje u 20 sati, dok će 40 minuta kasnije, po prvi put na otvorenom, iftariti 1.600 građana.

˝Već 11 godina radimo na ovom projektu i konvoj je isto toliko godina na putu. Od oko 300.000 stanovnika Općine Bajrampaša, 35 posto njih dolazi sa Balkana, ali imaju tursko državljanstvo. Zbog historije i korijena iz osmanskog perioda odlučili smo se za ovu tradiciju, a cilj nam je da most prijateljstva dodatno ojačamo. Nadamo se da će večerašnji iftar tome doprinijeti˝, izjavio je Gokhan Balikoglu, predstavnik Općine Bajrampaša na današnjoj konferenciji za novinare i izrazio zadovoljstvo zbog dolaska u Tuzlu.

iftar-tuzla1

Hafiz Ahmed Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, naglasio je da se iftari trebaju dijeliti.

˝Čast i zadovoljstvo je iftariti zajedno, a na iftare treba pozivati prijatelje i komšije. Naši prijatelji iz Turske došli su da nas ugoste u našem lijepom gradu˝, izjavio je hfz. Huskanović, te je, uz poruku da u Tuzli ima mjesta za sve, pozvao postače, ali i one koji ne poste, kao i sugrađane katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, da dođu večeras na Trg slobode.

Predstavnici Grada Tuzle izrazili su zahvalnost zbog ovog događaja, te pozvali građane Turske kada putuju u Sarajevo i Mostar, da posjete i sjedište Tuzlanskog kantona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.