Globus

Ljekar koji je pomogao povrijeđenim: Telefonski poziv nam je spasio život

20/06/2015

Hrvatski anesteziolog Antonio Jerčić, koji odnedavno radi u privatnoj klinici Kreuzschwestern u Grazu, u subotu je učestvovao u pružanju pomoći pješacima na koje se u središtu Graza terenskim vozilom zaletio 26-godišnji Austrijanac bosansko-hercegovačkih korijena te ih potom napao nožem.

Jerčić je Hini izjavio kako je u vrijeme napada sa svojom porodicom (supurgom i tri djevojčice) autobusom stizao na glavni trg u Grazu, kada je dispečer vozaču javio što se dogodilo.

“Naišli smo nekoliko minuta nakon napada. Čule su se sirene. Izišli smo iz autobusa i vidjeli ljude kako trče prema nama. Djeca su mi se prestrašila, a supruga zabrinula. Rekao sam im da ne mogu samo stajati i da idem pomagati. Shvatio sam da se radi o nečemu velikom. Ostavio sam porodicu i pohitao pomoći. Otišao sam nekih stotinjak metara dalje. Policija je već bila blokirala cijelo područje. Sve se odvijalo jako brzo”, kazao je Jerčić.

ljekari graz

Rekao je kako se predstavio policajcu koji ga je pustio u ograđeno područje i uputio ga kome da se javi.

“Vidio sam dva pokrivena tijela. Ljudi su plakali, neki gledali u prazno. Bilo je puno kola hitne pomoći, na desetke ljekarskih timova, puno policije. Područje su nadlijetali helikopteri. Javio sam se koordinatoru”, kazao je.

Istaknuo je kako nije bio jedini ljekar u civilu” koji je pomagao unesrećenima, već se u blizini zateklo još šest doktora koji su se javili kako bi pružili pomoć.

“Pomagali smo lakše povrijeđenim  ljudima. Sve je bilo jako dobro i vrlo brzo organizirano. Na trgu su napravili trijažni centar. Sve je bilo vrlo koordinirano, a moja pomoć minimalna”, ispričao je kaštelanski anesteziolog.

Jerčić je kazao kako je sa svojom porodicom izbjegao postati žrtva suludog vozača, a sve zahvaljujući tome što su zakasnili na autobus. Razlog tomu je bio taj, priča Jerčić, što je njegova supruga pričala na telefon sa svojim bratom u Splitu, pa su namjerno propustili prvi autobus. Dodao je kako često sa suprugom i djecom zna sjesti na taj trg, a to su željeli napraviti i u subotu, ali srećom telefonski poziv im je spasio život.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.