Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IGK: BiH zbog rehabilitacije Draže Mihailovića treba obnoviti tužbu protiv Srbije

BiH

draza mihajlovic mihailovic sudjenje arhiva 1211 2013ARHIVA BORBA

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da nakon rehabilitacije zločinačke ideje i njenih sljedbenika u Srbiji, Bošnjaci i svi bosanskohercegovački antifašisti imaju pravo, obavezu i dužnost da obnove tužbu za agresiju i genocid protiv Srbije.

– Rahabilitacija četničkog pokreta i njegovog vođe Draže Mihailovića, jednog od najvećih ratnih zločinaca, dokaz je da je četnički neofašizam doveo do najvećeg zločina u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata – genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, “zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija“ 1995, dokaz da se u Srbiji i dalje nisu odrekli fašističke agresivno genocidne ideologije i politike te dokaz neophodnosti revizije tužbe BiH za agresiju i genocid protiv Srbije – stav je ove organizacije.

[pull_quote_left]Polazeći od historijske činjenice da su najveći zločini četnika izvršeni na tlu BiH, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u nedavnoj agresiji i genocidu, polazeći od antihumanog, anticivilizacijskog postupka srpskog pravosuđa koji strašno ponižava antifašizam, istinu, pravdu, žrtve, Bošnjaci moraju odgovoriti obnovom tužbe za agresiju i genocid protiv Srbije[/pull_quote_left]

IGK podvlači da je rehabilitacija Mihailovića još jedan u nizu dokaza da je kraj Drugog svjetskog rata bio samo vojna pobjeda. Pobijeđene su bile samo fašističke države i njihove vojske, ali nije bio pobijeđen fašizam kao povijesna praksa, politička metoda, ideološka mreža i misaoni obrazac.

-Fašizam je preživio i sada se vraća tamo gdje je bio pobijeđen. Četništvo se uz blagoslov i podršku srpske pravoslavne crkve, srpskih akademskih i književnih krugova nakon zadnjeg genocida nad Bošnjacima, prenijelo u 21. stoljeće – ocjenjuju u IGK-u.

Naglašavaju da historijska i naučno-istraživačka istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi u mnogim svijetskim naučnim arhivama, jasno potvrđuje da je četnički pokret Draže Mihailovića fašističkog, zločinačkog i genocidnog karaktera.

-Svjesno falsifikujući historijske činjenice u Srbiji su zakonskim mjerama izjednačeni fašisti sa antifašistima, čime je ponovo došla do izražaja obmana domaće i svjetske javnosti i izdaja vlastitog naroda, na čijim je pozicijama bio i ostao četnički pokret Draže Mihailovića – poručuju iz IGK-a.

Upozoravaju da je rehabilitacija Draže Mihailovića zločinački čin, s dalekosežnim posljedicama. Tim zločinačkim činom, dodaju, rehabilitiran je neofašizam, izvršen zločin nad istinom i pravdom, ponižen ne samo internacionalni antifašistički pokret, nego i UN, Evropska unija i sve internacionalne institucije zasnovane na ljudskim pravima i slobodama.

– Polazeći od historijske činjenice da su najveći zločini četnika izvršeni na tlu BiH, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u nedavnoj agresiji i genocidu, polazeći od antihumanog, anticivilizacijskog postupka srpskog pravosuđa koji strašno ponižava antifašizam, istinu, pravdu, žrtve, Bošnjaci moraju odgovoriti obnovom tužbe za agresiju i genocid protiv Srbije – zaključuju u IGK-u.